Foto:
Foto:
Peter Jackson, režiser trilogije Gospodar prstanov.
Na Evroviziji je zmagala ukrajinska pevka Ruslana.
Lenny Kravitz je nastopil na bežigrajskem stadionu.
Letošnjo Ježkovo nagrado je prejela Nataša Tič Ralijan, znana predvsem kot Ana Liza iz oddaje Spet doma.


22. januar - Na isti dan sta umrla dva velikana slovenske literature. V 69. letu starosti je umrl pisatelj, dramatik, urednik, publicist in politik Rudi Šeligo, med junijem in novembrom 2000 tudi minister za kulturo v t. i. Bajukovi vladi. V 75. letu starosti pa je za vedno odšel tudi Janez Menart, eden največjih slovenskih povojnih pesnikov. Več.

7. februar - Najpomembnejša nagrada, ki jo v Sloveniji podeljujejo na področju kulture, je letos odšla na avstrijsko Koroško, v roke pisatelju Florjanu Lipušu. Literat, ki že vrsto let opozarja na težave Slovencev v zamejstvu, je za svoj življenjski opus prejel Prešernovo nagrado. Nagrade Prešernovega sklada pa so dobili klarinetist Mate Bekavac, igralec Radoš Bolčina, pisatelj Iztok Geister, baletna plesalka Alenka Ribič Laufer, slikar Oto Rimele in skladatelj Igor Štuhec. Več.

11. februar - Odbor DZ-ja za kulturo, šolstvo, mladino, znanost in šport je sprejel predlog resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2004-2007. Več.

1. marec - Gospodar prstanov tudi gospodar oskarjev: Na že 76. podelitvi oskarjev, najprestižnejših filmskih nagrad, ki jih podeljuje Ameriška filmska akademija, je slavil film režiserja Petra Jacksona Gospodar prstanov 3. Zadnji del trilogije, ki je nastal po kultnem romanu J. R. Tolkiena, je prejel 11 nominacij, na podelitvi pa mu je uspelo skoraj nemogoče - slavil je v vseh kategorijah, v katerih je bil nominiran. Delno so mu konkurirali le filmi Pošast, Zgubljeno s prevodom in Skrivnostna reka. (Svojega kandidata za oskarja smo imeli tudi Slovenci, saj se je film (A)torzija Stefana Arsenijevića potegoval za oskarja za najboljši kratki film.) Več.

17. marec - Časopisna hiša Delo je začela akcijo, ki se je pozneje razširila na preostale tiskane medije. Ob nakupu sredinega izvoda Dela so kupcem za 990 tolarjev ponudili še enega od uspešnih romanov 20. stoletja. Akcija se je začela z romanom Umberta Eca Ime rože, ki so ga naročniki Dela prejeli zastonj, nato so mu vsako sredo sledili še drugi Vrhunci stoletja. Dnevnik je akcijo nekoliko preoblikoval in namesto svetovnih knjižnih uspešnic ponudil Slovensko zgodbo, Mladina kultne filme na DVD-jih, Slovenske novice pa erotiko in kriminalke na knjižnih straneh. Več.

18. marec - Ob 100. obletnici rojstva slovenskega pesniškega avantgardista Srečka Kosovela je v knjigarni Konzorcij potekal celodnevni Kosovelov maraton, v pesnikovem rojstnem mestu Sežani pa simpozij z naslovom Življenja željnost Srečka Kosovela ali kaj sporoča pesnik današnjemu bralcu. 27. marca pa je v Sežani potekala tudi osrednja državna slovestnost. Več.

2. maj - Umrl je Lojze Kovačič, čigar delo se uvršča med največje dosežke sodobne slovenske proze. Pisatelj je posthumno za svoj roman Otroške stvari prejel kresnika, nagrado za najboljši roman preteklega leta. Več.

15. maj - Letošnji izbor za evrovizijsko popevko je osvojila predstavnica Ukrajine Ruslana Lyzhicko s pesmijo Wild Dance. Ruslana je z ognjevito pesmijo in nastopom premagala predstavnika Srbije in Črne gore Željka Joksimovića, ki ji je bil po točkah tesno za petami. Slovenske barve je zastopal Duo Platin, ki pa je izpadel že v polfinalu. Več.

17. maj - V Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani so pripravili razstavo Rojstni list slovenske kulture, na kateri so za javnost na ogled postavili štiri najstarejše zapise v slovenščini: Brižinske spomenike ter Celovški, Rateški in Stiški rokopis. Brižinske spomenike, ki so bili sploh prvič na ogled v Sloveniji, so pripeljali iz Bavarske državne knjižnice iz Münchna. Ob razstavi je Inštitut za slovensko literaturo in literarne vede ZRC-ja SAZU-ja pripravil tudi tretjo izdajo Brižinskih spomenikov. Več.

12. junij - S projekcijo filmov Tekmec ter Dnevi in noči v gozdu iz retrospektive indijskega Bollywooda je Slovenska kinoteka do preklica zaprla svoja vrata. Kinoteko so zaprli, ker so tehnične razmere in stanje infrastrukture taki, da ne morejo nadaljevati programa. Več.

16. junij - Vlada je sprejela sklep o ustanovitvi mednarodne ustanove Forum slovanskih kultur. Ta je namenjena spodbujanju razvoja kulturnega sodelovanja med vsemi državami, katerih prebivalci govorijo slovanske jezike. Sedež ustanove je na Metelkovi 4 v Ljubljani, forum pa naj bi prispeval k boljši izmenjavi informacij, znanja in dvostranskemu kulturnemu sodelovanju med članicami. Več.

23. junij - V sklopu svetovne turneje je v Ljubjano prišel eden najbolj vročih glasbenikov zadnjih let, ameriški roker Lenny Kravitz, ki je kljub hripavemu glasu navdušil občinstvo na bežigrajskem stadionu. Več.

3. julij - V Los Angelesu je v 81. letu starosti umrl legendarni igralec Marlon Brando, ki se je v zgodovino filma vpisal predvsem z vlogo mafijskega botra Don Corleoneja v filmu Boter. Več.

20. julij - V 74. letu starosti je umrl dirigent Carlos Kleiber, po mnenju mnogih najbolj spoštovan tovrstni umetnik po Arturju Toscaniniju. V ozkem družinskem krogu so ga pokopali v Konjšici v Zasavju. Velikanu klasične glasbe so se 4. novembra s spominskim koncertom poklonili tudi slovenski filharmoniki, ki so nastopili pod vodstvom umetniškega direktorja milanske Scale Riccardom Mutijem. Več.

20. avgust - Z odprtjem Stare elektrarne, prenovljenega industrijskega objekta, je slovenska prestolnica dobila center za sodobno umetnost. Naslednja tri leta jo bo programsko upravljal zavod Bunker, prvi dogodek, ki se je odvil v novem centru pa je bil mednarodni festival gledališča in plesa Mladi levi. Več.

27. september - V sklopu slovesnosti ob 100. obletnici rojstva pesnika, prevajalca in politika Edvarda Kocbeka so v glavnem mestu potekale številne prireditve; v parku Tivoli so odkrili spomenik, v SNG-ju Drama pa je potekala osrednja državna slovestnost. Že 22. septembra pa je Slovenska matica pripravila dvodnevni simpozij o enem največjih slovenskih literarnih ustvarjalcev. Več.

7. oktober - V začetku oktobra je žirija odločila, da letošnjo Nobelovo nagrado za literaturo podeli kontroverzni avstrijski pisateljici Elfride Jelinek. Nagrade so podelili 10. decembra, vendar se ustvarjalka zaradi bolezni ni mogla udeležiti podelitve. Več.

11. oktober - V newyorški bolnišnici je umrl 52-letni ameriški igralec Christopher Reeve, najbolj znan po vlogi heroja Supermana. Več.

28. oktober - 39. Borštnikovo srečanje, tekmovalno srečanje slovenskih gledališč, se je sklenilo s podelitvijo nagrad, za katere se je letos potegovalo 16 predstav po izboru novega selektorja Marka Sosiča. Najprestižnejšo nagrado za igralske dosežke, Borštnikov prstan, je letos prejel igralec SNG-ja Nova Gorica Bine Matoh. Več.

29. oktober - Letošnja Ježkova nagrada, ki jo Svet RTV Slovenija vsako leto podeli osebi, ki je s svojo ustvarjalnostjo v preteklem letu najbolj zaznamovala radijski in televizijski program v Sloveniji, je šla v roke igralke Nataše Tič Ralijan. Ralijanova se je slovenskemu občinstvu prikupila predvsem z vlogo Ane Lize, v katero se vsako nedeljo vživi v oddaji Spet doma. Več.

10. november - Na podelitvi nagrad ob koncu letošnjega Festivala slovenskega filma(FSF), ki je med 7. in 10. novembrom potekal v ljubljanskem Cankarjevem domu, so se najbolj veselili ustvarjalci filma Ruševine. Film je bil razglašen za najboljšega med prikazanimi v tekmovalnem programu, njegov režiser Janez Burger pa je prejel tudi nagrado vesna za najboljšega režiserja. Sklepni večer FSF-ja je bil tudi otvoritveni večer ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe. Več.

7. december - Po troletni obnovi je svoja vrata ponovno odprla milanska opera La Scala. Sloviti italijanski kulturni hram je prenovljeno dvorano in novo operno sezono odprl s postavitvijo dela Antonia Salierija Europa riconosciuta (Priznana Evropa). Več.

LETO 2004 V SLIKI IN BESEDI