Foto:
Foto:
Januarja bomo Bukvožeri zagrizli v knjigo: 
Mark Haddon: SKRIVNOSTNI PRIMER ALI KDO JE UMORIL PSA

Cankarjevem domu postregli z Bukvožerskimi debatami, dolgoročnim projektom, s katerim želijo prek zanimivih debat o knjigah in temah, ki jih te obravnavajo, srednješolcem in študentom "privzgojiti" ljubezen do pisane besede. Vsebinsko so projekt zasnovali gimnazijski profesor in prevajalec Boštjan Gorenc - Pižama ter psihologinji Nataša Bucik in Martina Peštaj; slednja je tudi avtorica dnevnika o dogajanju okoli Bukvožerskih debat.

12. 1. 2005
Christopher John Francis Boone je star 15 let, tri mesece in dva dneva. Kolona štirih rdečih avtomobilov mu pomeni dober dan, trije rdeči avti še kar dober dan in pet rdečih avtov super dober dan. Štirje rumeni avti pomenijo črni dan, ko ves dan noče z nikomer govoriti in sedi popolnoma sam in bere knjige in ne je kosila ter je zelo previden. To je Christopherjev način za razvrščanje in urejanje stvari. Nekateri ljudje stopijo zjutraj iz hiše in pogledajo, kakšno je vreme, in če sije sonce, so veseli, če pa dežuje, so cel dan slabe volje. Christopher ima pač stvari urejene na svojevrsten način. V svojem življenju in v svoji glavi. Tam imajo mesto tudi vsa praštevila do 7.507 in vse države sveta ter njihova glavna mesta. Christopher je avtist in nekatere reči, ki se nam zdijo najbolj vsakdanje, zanj predstavljajo pravo nočno moro. Matematični problemi, s katerimi bi si večina ljudi vso noč razbijala glavo, pa so zanj prijetna popoldanska sprostitev.


Smo vas pritegnili, želite izvedeti še več? O knjigi, katere glavni junak je Christopher? O pisatelju, ki je v obliki prvoosebne pripovedi mojstrsko opisal Christopherjev nenavadni svet? O slovenskem prevajalcu, ki jo je prav tako mojstrsko prevedel v slovenščino? O avtizmu, tej zapleteni možganski motnji, ki povzroči, da so ljudje z njo nesposobni prepoznavati in razumeti čustva, misli, občutke in potrebe drugih ljudi? O bukvožerjih, ki bodo imeli v soboto debato v klubu Cankarjevega doma?

Pridite na to stran tudi jutri, pa vam bomo povedali vse!

14. 1. 2005

Vsi trije, ki smo se lotili tega projekta, smo bukvožerji. Uživamo ob glodanju zanimivih idej, grizljanju zabavnih prigod, mletju novih odgovorov na stara vprašanja in posrkamo vase sleherno iskrivo misel iz pisane ustvarjalne palete pisateljev in pisateljic celega sveta. In resnično verjamemo, da je lahko bukvožer vsakdo, samo pravo knjigo mora dobiti v roke. Zato smo ta projekt namenili predvsem mladim, dijakom in študentom, ki se še vedno niso znebili občutka, da branje knjig pomeni prebiranje obveznega branja, ki lahko včasih, kljub svoji nesporni kvaliteti, odvrne od brskanja po knjižnih policah. Ampak knjig je na svetu ogromno in vedno znova prihajajo nove, drugačne, zanimive. Prav te bomo predstavljali na naših skupnih večerih v Cankarjevem domu in se o njih pogovarjali v prijetnem ozračju, ob svečkah, glasbi in kozarcu pijače.

Za prvo srečanje smo izbrali zelo posebno knjigo - Mark Haddon: Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa. To je prava knjiga za bukvožerje - kar pogoltneš jo. Roman se na prvi pogled zdi kriminalka, v resnici pa je pripoved avtističnega fanta, ki ima zelo rad detektivske romane. Ko se odloči, da bo raziskal skrivnostno smrt sosedovega psa, pride na sled dogodkom, ki so vsak po svoje odločilno vplivali na njegovo življenje. Mi pa sledimo nenavadnemu in zapletenemu življenju fanta, ki vedno govori resnico in ne razume metafor.

Za sodelovanje v Bukvožerskih debatah knjige ni treba prebrati. Prepričani smo, da jo boste takoj zatem, ker vam bomo zbudili tek (pa še z brezplačno karto, ki jo dvignete na blagajni Cankarjevega doma, boste imeli 10 % popusta pri nakupu knjige v Konzorciju). Radi bi, da bi prišli in z nami poklepetali. Pri tem nam bosta še v dodatno pomoč prevajalec knjige Vasja Cerar in klinična psihologinja, mag. Barbara Žemva, ki se s fanti, kakršen je Christopher, srečuje pri svojem delu. Odgovarjala bosta na vsa zvedava vprašanja, z nami delila svoje izkušnje in prisluhnila vašim pogledom na svet, knjige in drugačne ljudi, podobne Christopherju ali pa povsem drugačne od njega.

Pridite in postanite bukvožer, če to še niste!

15. 1. 2005

Pa smo se pregrizli skozi prve Bukvožerske debate! In nam, ki smo sedeli na majhnem odru kluba Cankarjevega doma, je bilo prijetno. Upamo, da tudi tistim, ki jih je premamilo naše povabilo in so se z nami podali v zapleteni svet avtistov in ustvarjalni svet prevajalcev. Le več mladih smo pogrešali, tistih, ki smo jim projekt namenili. Radi bi še bolj razburkali njihove misli, slišali njihova mnenja in odgovarjali na njihova domiselna vprašanja. Srednješolci in študenti, pridite, takšna debata je idealno ogrevanje pred vročico sobotne noči! Čakali vas bomo čez mesec dni, na istem mestu, ob isti uri, z novo knjigo med zobmi. Gimnazijec slovenskega pisatelja Igorja Karlovška je knjiga o tistih mladih, ki pridejo navzkriž z zakonom. Kaj pa o tem mislite vi? Se vidimo 19. februarja!

P.S.: Hvala vsem, ki ste prišli. Prvič ne pozabiš nikoli!

Martina Peštaj

SORODNA NOVICA:
CD bo pridobival bukvožere