Foto:
Foto:


Fitness Center sva prvič predstavili leta 2001 v Budimpešti. Fitness je bil takrat bistven za najino (PP Group) skupno dveletno delo, ki se je zaokrožilo s to razstavo.

Že od začetka sodelovanja se ukvarjava predvsem z istim vprašanjem, s komunikacijo v urbanem/kulturnem okolju.

Sprva sva preučevali jezik piktogramov in izvajali ulične akcije, nato sva to obliko sporazumevanja prenesli v galerije in oblikovali ARTS USERS MANUAL GUIDE. Takrat je jedro najinih del postala komunikacija med umetnostjo (umetniškimi deli) in uporabniki umetnosti.

Eno izmed del je bil tudi dolgotrajni projekt RESEARCH, ki se je po formi približal sociologiji in psihologiji kulture.

Pri tem projektu sva podrobneje spoznali sistem in njegovo delovanje. Iz problemov tega sistema sva črpali navdih za nova dela. Med uresničevanjem projekta sva zbrali veliko pomembnih podatkov. Uporabili sva tudi izsledke Gallupovega inštituta v Madžarski; vzorec je zajel 1001 človeka.

Vprašanci so med drugim odgovarjali na tri vprašanja o tem, kakšen odnos imajo do sodobne umetnosti. Izkazalo se je, da večine sodobna umetnost sploh ne zanima, še več, ljudje so ob njej zmedeni.

Odgovora Ne vem in Me ne zanima sta bila zato temelja za nastanek Fitness Centra, prostora za urjenje v ogledovanju sodobne umetnosti.

Fitness Center ni »galerija«. V njem ni umetniških del oziroma predmetov. Fitness je prostor, opremljen z modeli umetniških del in drugimi pripomočki, nujnimi za delovanje vadišča.

Uporabnik umetnosti se z izpopolnjevanjem in vadbo gibanja v galerijskem prostoru pripravlja na razumevanje umetnosti in spoznavanje z njo. Zmeda se spremeni v razumevanje, nezavzetost v ljubezen. Duh in telo se oplemenitita v simbiozi z najnovejšimi dosežki sodobne umetnosti.

Prostor Fitness od leta 2001 deluje na različnih lokacijah v državah tega območja.

Ljubljanski Fitness Center je prvi, ki smo ga nadgradili s klubom Wellness.

V njem se posvečamo predvsem duševni blaginji obiskovalcev.

Zita Majoroš in Katarina Šević

Sorodna novica:
Na fitnes v galerijo