Ai Veivei je bil večkrat kritičen do pomanjkanja osnovnih človekovih pravic v državi, to mnenje pa pogumno izraža tudi v svojem umetniškem delu. Foto: EPA
Ai Veivei je bil večkrat kritičen do pomanjkanja osnovnih človekovih pravic v državi, to mnenje pa pogumno izraža tudi v svojem umetniškem delu. Foto: EPA
Tate
V Tate Modern je trenutno na ogled Veiveijev projekt s 100 milijoni iz porcelana ročno izdelanimi sončničnimi semeni, ki med drugim opozarja na brezbrižno izkoriščanje kitajske delovne sile. Foto: EPA

Umetnika so v Pekingu priprli konec preteklega tedna in njegova žena je medijem potožila, da se ji kljub večkratnim težavam z oblastmi zdi tokrat položaj resnejši in skrb vzbujajoč. O začetku preiskave je poročala kitajska tiskovna agencija Šinhua, ki je navedla, da je umetnik osumljen gospodarskega kriminala, vendar je bila pozneje vest iz neznanih razlogov umaknjena z njihove spletne strani.
Prva novica po nedeljskem priprtju
To je tudi prva novica o Ai Veiveiju, ki je med drugim znan kot eden izmed oblikovalcev olimpijskega Ptičjega gnezda v Pekingu in avtor znane instalacije z množico ročno izdelanih sončničnih semen iz porcelana v Tate Modern v Londonu, po nedavni aretaciji.
Po priprtju je policija je zasedla računalnike in denar v umetnikovem domu, njegova žena Lu Čing pa je medijem pojasnila, da je bilo v preiskavo vpletenih več kot 40 policistov. Kot pravi, vse odkar so odpeljali moža, ni slišala ničesar in še vedno čaka na kakršne koli informacije. Skrbi jo tudi za njegovo zdravje, saj ima 53-letnik predpisanih vrsto zdravil proti različnim boleznim.
Serija aretacij v zadnjih tednih
V zadnjih nekaj mesecih so po poročanju BBC-ja v hišni pripor ali zapor priprli več aktivistov, med katerimi nihče ni bil tako glasen v svoji proti vladi usmerjeni kritiki kot Ai. Zahodni mediji ugibajo, da bi lahko kitajske oblasti skušale umetnika karakterizirati kot gospodarskega kriminalca, namesto političnega zapornika. Državni mediji so ga v preteklih dneh tako že opisovali kot odpadnika, ki je sodeloval pri sumljivih nezakonitih poslih.

Nekatere tuje vlade so že zahtevale takojšnjo Aievo izpustitev, skupine za boj za človekove pravice na Kitajskem pa so prepričane, da so številna zaprtja - v zadnjem času so priprli ali aretirali 25 odvetnikov, aktivistov in blogarjev – preventivni odziv na proteste na Bližnjem vzhodu in severni Afriki.