Verlič je dejal, da je komisija Mariboru po predstavitvi izrekla le pohvale, tudi Rukavina je 

zatrdil, da si je Maribor prislužil aplavz. Foto: MMC RTV SLO
Verlič je dejal, da je komisija Mariboru po predstavitvi izrekla le pohvale, tudi Rukavina je zatrdil, da si je Maribor prislužil aplavz. Foto: MMC RTV SLO
O konkretnih načrtih za EPK je Rukavina že poleti povedal, da mora imeti Maribor do leta 2012 popolnoma urejeno staro mestno jedro, tudi desni breg Drave. Predvsem pa mora dobiti drugačno duhovno podobo.

"Predstavitev je potekala v zelo prijetnem vzdušju. Vsi člani komisije so pohvalili prezentacijo in izrazili navdušenje," je povedal mariborski podžupan Andrej Verlič, ki se je predstavitve udeležil. Na vprašanje, ali je komisija imela kakršne koli pripombe na program, saj je moral Maribor predstavitev svoje kandidature za Evropsko kulturno prestolnico leta 2012 ponoviti, je odvrnil, da "kritik absolutno ni bilo".

Zadnjo besedo bo imela Evropska komisija
Evropska komisija danes še ni podala ocene, kdaj lahko Maribor s partnerskimi mesti pričakuje odločitev o kandidaturi. Izbirna komisija mora najprej pripraviti poročilo, kar lahko traja nekaj tednov (predloženo bo tudi Evropskemu parlamentu, Svetu Evrope in Odboru regij). Končno odločitev glede Evropske prestolnice kulture 2012 naj bi še med francoskim predsedovanjem sprejeli ministri za kulturo.

Vsi projekti, vključeni v program Evropske prestolnice kulture, so že utečeni in imajo z njimi že izkušnje, sta povedala Verlič in Vladimir Rukavina, predsedujoči začasnemu sekretariatu za EPK 2012.

Obeti poplave obiskovalcev
Rukavina, direktor Narodnega doma Maribor (ta organizira največji slovenski poletni festival, Lent), zaradi projekta Evropske prestolnice kulture v vzhodni kohezijski regiji pričakuje "900 tisoč več ljudi oziroma turistov, 700 tisoč več prenočitev ter 3,5 milijona obiskovalcev kulturnih prireditev".
Skrivnostni gostje
Organizatorji tudi veliko truda vlagajo v to, da bi pritegnili nekatera znana imena, ki bi bila še posebej zanimiva za obiskovalce v letu 2012. Takrat bo tudi Festival Lent trajal kar tri mesece - ves junij, julij in avgust, je povedal Rukavina, ki pa o konkretnih imenih še ni mogel govoriti. Vsekakor pa se mu zdi ključno, da se pri tem izoblikuje novo prihodnje občinstvo.

Rukavina je poudaril še, da mora "Maribor (s pomočjo projekta Evropske prestolnice kulture) povečati svojo prepoznavnost in je tega tudi sposoben". Če bi namreč na projekt gledali strogo lokalno, bi že na samem začetku zgrešili, je prepričan.