Evropski parlament. Foto: Reuters
Evropski parlament. Foto: Reuters

Napisali so pismo, ki so ga naslovili Thierryju Bretonu in Mariji Gabriel, komisarjema za notranji trg ter inovacije in mlade.

Evropski poslanci skozi pismo opozarjajo, da so potrebni dodatni ukrepi EU-ja, s katerimi bi zagotovili, da bo evropska pomoč prišla do medijev in kulturnih panog.

Denar za sklad iz sredstev drugih programov
Člani odbora predlagajo, da bi denar za sklad namenili iz sredstev drugih programov, ki jih ne bo mogoče porabiti zaradi pandemije novega koronavirusa. Ta je občutno prizadela kulturo, medije in kreativno dejavnost v Evropski uniji, so zapisali.

Medijska podjetja v nekaterih državah EU so zaradi pandemije utrpela tudi do 80-odstotni upad oglaševanja, "negotovost pa je postala edina gotovost za njihovo prihodnost".

.

"Mediji imajo nepogrešljivo vlogo pri zagotavljanju natančnih informacij in temeljitem poročanju. So odločilni v boju proti lažnim novicam in dezinformacijam," piše v pismu. Po njihovih besedah so medijska podjetja v nekaterih državah Evropske unije zaradi pandemije utrpela tudi do 80-odstotni upad oglaševanja, "negotovost pa je postala edina gotovost za njihovo prihodnost".

Opozarjajo tudi, da so v kulturi in kreativni dejavnosti zaposleni številni posamezniki kot tudi majhna in srednje velika podjetja ter dobrodelne organizacije. Zaradi svojega statusa ti težje izpolnjujejo pogoje za pridobitev sredstev z naslova državnih ali EU programov pomoči.

Pismo so člani odbora komisarjema poslali v ponedeljek, sporočilo o tem pa je bilo na spletnih straneh Evropskega parlamenta objavljeno v torek. Foto: EPA
Pismo so člani odbora komisarjema poslali v ponedeljek, sporočilo o tem pa je bilo na spletnih straneh Evropskega parlamenta objavljeno v torek. Foto: EPA

Na Evropsko komisijo zato člani odbora naslavljajo zahtevo, naj razmisli o povečanju jamstvenega okvira za kulturni in ustvarjalni sektor (program Ustvarjalna Evropa). Njihov predlog je, da dodajo proračunska sredstva za leto 2021 ali uporabijo sredstva iz Evropskega sklada za strateške naložbe.

Ustanovitev ad hoc finančnega instrumenta
Predlagajo tudi ustanovitev ad hoc finančnega instrumenta v okviru Evropskega investicijskega sklada, prek katerega bi medijem in kulturnim ustvarjalcem ter kreativcem namenili ustrezna sredstva.

Komisijo in države članice pozivamo, naj zagotovijo, da pomoč doseže vse, ki jo potrebujejo. Na ravni EU moramo narediti več, da zagotovimo prilagojeno podporo dejavnostim, pa tudi, da zagotovimo kredite in dostop do financiranja kulturne in ustvarjalne dejavnosti.

Sabine Verheyen

"Spremembe pravil glede strukturnih skladov, o čemer se je v petek dogovoril Evropski parlament, lahko pripomorejo k sprostitvi dodatnega financiranja. Projekti, ki se ukvarjajo z vplivom pandemije covida-19, zdaj izpolnjujejo pogoje za 100-odstotno financiranje, ustrezna pravila koncentracije pa so zdaj zrahljana, zato je možno sredstva lažje nameniti tja, kjer jih najbolj potrebujemo," je ob tem dejala predsednica odbora za kulturo Evropskega parlamenta Sabine Verheyen (EPP/CDU). Denar mora hitro doseči kulturni, ustvarjalni in medijski sektor, je dodala.

"Komisijo in države članice pozivamo, naj zagotovijo, da pomoč doseže vse, ki jo potrebujejo. Na ravni EU moramo narediti več, da zagotovimo prilagojeno podporo dejavnostim, pa tudi, da zagotovimo kredite in dostop do financiranja kulturne in ustvarjalne dejavnosti," še poudarja predsednica odbora.