Francoski filozof Gilles Deleuze se je miselno v prvi vrsti posvečal umetnosti. Foto: Maribor EPK 2012
Francoski filozof Gilles Deleuze se je miselno v prvi vrsti posvečal umetnosti. Foto: Maribor EPK 2012
Filozof Gilles Deleuze in umetnost

O tem znanem francoskem teoretiku so v Vetrinjskem dvoru govorili tako francoski kot slovenski strokovnjaki. "Filozofija je disciplina, ki ustvarja in izumlja koncepte," je bila ena od njegovih misli, izpostavljenih na slovensko-francoskem kolokviju o tem mislecu.

Po besedah Mathiasa Rambauda s Francoskega inštituta Charles Nodier gre za pomembnega francoskega misleca, čigar dela so prevedena v različne jezike, tudi slovenščino. "Čeprav je mrtev že dvajset let, še vedno velja za enega najpomembnejših francoskih filozofov," pravi.
Profesor iz Nice Arnaud Villani je Deleuzea označil za "pravi spomenik filozofije 20. stoletja". "Zanj ima filozofija eno samo nalogo - ustvarjati koncepte," pa je dodal raziskovalec na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU Peter Klepec Kršić.
Edini posnetek pogovora z Deleuzom
Gilles Deleuze (1925-1995) je kot glavna osebnost zlatega obdobja francoske teorije v jedru aktualne založniške dejavnosti na Slovenskem. Velja za enega najvplivnejših francoskih filozofov druge polovice 20. stoletja, ki se je miselno posvečal predvsem umetnosti. Umetnosti je bil posvečen tudi kolokvij, na katerem so sodelovali strokovnjaki s posameznih umetniških področij. Bruno Heuze in Luka Zagoričnik sta govorila o Deleuzeovem razmišljanju o glasbi, Suzanne Heme de Lacotte in Nil Baskar in Jelica Šumič Riha o filozofovem odnosu do književnosti.
Posvetili so se njegovemu odnosu do kinematografije. "On je prvi filozof, ki se je ukvarjal s kinematografijo kot resno umetnostjo. Prej se filozofi sploh niso ukvarjali z njo, saj je zelo mlada zvrst. On pa je prvi, ki se je ukvarjal z njo na filozofski način. To pomeni, da ni govoril le o kinematografiji nasploh, ampak je naredil tudi tesno povezavo med to umetniško zvrstjo in svojo lastno filozofijo," je pojasnil Rambaud.

V petek bo sledila videoprojekcija edinega dokumentiranega pogovora s tem velikim mislecem. Posnetek z naslovom Abecednik, posnet v letih 1988 in 1989, je delo njegove prijateljica in nekdanje študentke Claire Parnet. V pogovor je privolil le ob pogoju, da bo na ogled šele po njegovi smrti.

Oba dogodka spadata v okvir projekta EPK Kulturne ambasade, v katerem se ta mesec v Mariboru predstavlja francoska kultura.

Filozof Gilles Deleuze in umetnost