Foto:
Foto:
Letos poleti je Banksy s prizorom ljubezenskega trikotnika okrasil pročelje hiše v Bristolu. Čeprav se je več politikov glasno pritoževalo, bo poslikava zaradi izjemne podpore ljudi ostala, kjer je.
Banksy v Metropolitanskem muzeju umetnosti
Zakaj se ni več dni nihče zamislil nad portretom Georgea Washingtona s pločevinko spreja za grafite v roki (druga slika z leve)? Foto: Reuters

Britanski vizualni umetnik je v zabaviščni park Disneyland v Kaliforniji pretihotapil človeški kip v naravni velikosti, oblečen v oranžen jetniški pajac zapornika iz slovitega zapora Guantanamo. "Zapornika" je umetnik postavil poleg priljubljenega vlakca Big Thunder Mountain, a je vseeno trajalo kar uro in pol, preden so varnostniki vlakec ustavili in odstranili "vsiljivca". Umetnikova tiskovna predstavnica je kasneje razložila, da je Banksy hotel opozoriti na trpljenje osumljencev v spornem oporišču na Kubi.

Lažne eksistencialne stiske Paris Hilton
Banksy, ki nase pogosto opozarja s kontroverznimi umetniškimi "vpadi" v javno sfero, jo je pred dobrim tednom zagodel celo najbolj razvpiti mladi dedinji, Paris Hilton. V britanskih trgovinah je uspel neopaženo odpreti približno 500 primerkov novega albuma Paris in v ovitke "podtakniti" svojo različico, zbirko priredb z zgovornimi naslovi, kakršni so Zakaj sem slavna?, Kaj sem sploh naredila? in Zakaj sploh obstajam?. Za nameček je pevkin obraz na ovitku nadomestil s pasjo glavo. Naj omenimo le, da "lažnega" albuma noben kupec kasneje ni skušal reklamirati ...

Kukavičja jajca pušča povsod
V Banksyjevem napadu na Paris verjetno lahko vidimo odmev lanskega "incidenta", ko je Britanec vtihotapil svoje slike v štiri najuglednejše newyorške muzeje.

V Metropolitanskem muzeju so njegovo sliko odkrili in odstranili po enem dnevu, v Muzeju moderne umetnosti, Ameriškem naravoslovnem muzeju in Brooklynskem muzeju pa so visele kar nekaj dni, preden so pristojni opazili, da se je zbirka del povečala brez vednosti kustosov. Nič manj površni niso bili Britanci - v Britanskem muzeju je tri dni neopažena samevala "jamska slikarija", ki je prikazovala moža z nakupovalnim vozičkom.