Auguste Rodin (1840-1917) je najbolj znan po mojstrovinah, kakršni sta turistično oblegani deli Mislec in Poljub. Foto: Le Musée Rodin
Auguste Rodin (1840-1917) je najbolj znan po mojstrovinah, kakršni sta turistično oblegani deli Mislec in Poljub. Foto: Le Musée Rodin
Auguste Rodin: Balzac
Rodin je želel v Balzacovem spomeniku ujeti pogum, delo in napor.

Izraelska policija krajo 65 kilogramov težke skulpture francoskega kiparja še preiskuje. Gre za bronasto študijo golega kipa francoskega pisatelja Honoreja de Balzaca, ki ga je naročilo francosko društvo pisateljev za pariški spomenik književniku.
O spomeniku so začeli razmišljati kmalu po literatovi smrti leta 1850, pri Rodinu pa so ga naročili 1891. Kipar je leta razvijal koncept spomenika, da bi ustvaril upodobljenca vredno skulpturo. Med procesom je nastala vrsta študij, portretov, celopostavnih figur, aktov in pisatelja, odetega v plašč. Na koncu so postavili kip pisatelja, odetega v draperijo, zazrtega v daljavo, torej v trenutku navdiha, zamišljanja dela.
Kip, ki sodi v serijo Šudije golega Balzaca, je bil po Rodinovem modelu iz leta 1892 vlit v bron med letoma 1918 in 1926. Kipec je bil le eden od štirih takšnih odlitkov in meri 127 centimetrov višino in 62 centimetrov v širino.
Kipa že tri mesece ni 'doma'
Strokovnjake skrbi, da so dragocen kip, ki ga je muzeju leta 1966 poklonil židovsko-ameriški lirik Billy Rose, prodali za 'drobiž'. Da je kip izginil, so odkrili pred tremi meseci in krajo takoj prijavili policiji, ki primer preiskuje, vendar podrobnosti za zdaj ne razkriva.
Izraelski muzej, kjer so lani končali obsežnejšo obnovo, so ustanovili leta 1965. Največja kulturna institucija v Izraelu hrani bogato arheološko zbirko zgodovine Svete dežele, med najbolj znanimi tudi Mrtvomorske zvitke. V okviru obnove so muzej razširili z dodatnimi razstavnimi in drugimi prostori, veliko odprto gradbišče pa je verjetno ustvarilo dobro priložnost nepridipravom, da odnesejo kipec iz muzeja.