Kljub odstopu vodstva kluba K4 se je nova sezona začela. A zastavlja se vprašanje, kako bo odhod ekipe, ki je bila deležna pohval z vseh strani, vplivalo na program kluba, ki skrbi za alternativno glasbeno-vizualno ponudbo v prestolnici. Foto: K4
Kljub odstopu vodstva kluba K4 se je nova sezona začela. A zastavlja se vprašanje, kako bo odhod ekipe, ki je bila deležna pohval z vseh strani, vplivalo na program kluba, ki skrbi za alternativno glasbeno-vizualno ponudbo v prestolnici. Foto: K4
K4
Pred dvema letoma je ljubljanski klub 'Štirka' praznoval 20-letnico delovanja. V teh dveh desetletjih so v njem 'svoj prostor pod Soncem' vedno našli ljubitelji alternativne glasbe. Foto: Klub K4
Kluba K4
Kot je v skupni izjavi na Facebooku zapisano, je večina ljudi, ki delajo za klub ali v klubu K4, odločila, da skupaj opozori na situacijo, ki 'vzbuja resno bojazen, da izvajanje kakovostnega nekomercialnega programa kmalu sploh ne bo več mogoče'. Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, je zaradi nezmožnosti zagotovitve normalnih razmer za delovanje, ekipa, ki je vodila klub, odstopila. Ekipa je že nekaj časa opozarjala na neustrezne tehnične in finančne možnosti za izvajanje programa na ravni, ki so je obiskovalci Kluba K4 vajeni. Kot smo izvedeli po neuradnih virih, je bila ekipa sprva odslovljena, po številnih sestankih na različnih ravneh pa naj bi vodstvo kluba pripravilo seznam zahtev, katerih ureditev so ocenili za nujno. Vodstvo zavoda teh zahtev ni sprejelo in ekipa kluba se je odločila, da ne bo vztrajala v obstoječem stanju. Da v takih razmerah ne bodo sodelovale, so se odločile tudi nekatere druge ekipe, ki soustvarjajo program kluba, vse organizacijske ekipe pa naj bi po neuradnih virih podpirale željo oziroma zahtevo, da se razmere uredijo.
K4, ki deluje znotraj Zavoda K6/4, pod katerim delujejo še Kapelca, Kiberpipa in Metropol, je posloval dobro, vendar se ustvarjeni dobiček po neuradnih virih ni dovolj pretakal nazaj v klub, tako v tehnično opremo, obnovo kot nazadnje tudi v program.
Miloš Krajnc: K4 je bil znotraj zavoda vedno prioritetno obravnavan
Miloš Krajnc, direktor Zavoda K6/4, pojasnjuje, da je sicer res, da K4 v okviru projekta prinaša dobiček, vendar je treba na tem mestu opozoriti, da klub kot del zavoda oziroma kot projekt, ki deluje pod okriljem zavoda, ne nosi nobenih stroškov najemnine, nobenih obratovalnih stroškov in tudi nobenih stroškov, ki nastajajo ob njegovem delovanju in niso del programa.
Dodaja, da bi bilo glede na takšno pozicijo zares čudno, če z lastnim gostinstvom, ki je prav tako del zavoda, ne bi posloval pozitivno. "Klub je "reševal" preostale projekte zavoda le v določenih obdobjih, ker je pač klub zagotavljal likvidnostna sredstva (npr. v obdobju, preden so bile realizirane dotacije MOL-a in MK-ja ...), ko klub ne obratuje, pa so likvidnost zagotavljali drugi projekti tudi klubu. Jasno pa je, da s tem klub ni izgubljal višine sredstev znotraj letnega načrta zavoda in prav tako se to ni odražalo kot poseganje v kakovost oz. količino programa," je za MMC še pojasnil Krajnc.
Dodal je še, da je znotraj zavoda klub K4 vedno prioritetno obravnavan, je projekt, v katerega se največ vlaga, če ga primerjamo z drugimi projekti znotraj zavoda. Prav tako je po direktorjevih besedah klub v zadnjih štirih oziroma petih letih vsako leto doživel spremembo ali vsaj nadgradnjo svoje podobe.
Za zdaj razpis za dve osebi
Razpis gre danes v objavo, z njim pa iščejo dve osebi - vodjo kluba in programskega vodjo kluba, v prihodnjem tednu tudi nekoga, ki bo prevzel službo za stike z javnostjo. Druge programske sodelavce oziroma svetovalce pa bodo iskali, ko bo izbran programski vodja kluba, pravi Krajnc.
Trenutno je celotno organizacijo prevzela začasna ekipa, sicer pa bo razpis odprt 14 dni, in če bo treba, ga bodo podaljšali za teden dni. V zavodu računajo, da naj bi bilo novo vodstvo znano do konca oktobra.
Kaj bo s programom?
Miloš Krajnc zagotavlja, da bodo obiskovalci "Štirke" v prihodnje deležni enako kakovostnega programa, prav tako ne bo nobenega zmanjševanja števila dogodkov. Ob preletu spletne strani kluba vidimo, da nadaljnjih dogodkov ni napovedanih, zadnji zapis je za 25. september, nekaj jih je tudi v oktobru, a po neuradnih virih, dogodek, napovedan za 1. oktober, odpade. "Zaradi odhoda ekipe tik pred odprtjem nove sezone je bilo treba večinoma na novo oblikovati program, ampak zadeve so stekle in klub K4, kot vsako leto, spet na široko odpira svoja vrata," zagotavlja Krajnc.
Obiskovalci K4 že številčno izražajo podporo klubu oziroma nekdanjemu vodstvu na Facebooku, kjer ima skupina prek tisoč podpornikov.