Pandurjev center, ki naj bi se odprl v Mariboru, je za marsikoga jabolka spora: predvsem zato, ker naj bi šlo preveč denarja le enemu umetniku. Foto: MMC RTV SLO
Pandurjev center, ki naj bi se odprl v Mariboru, je za marsikoga jabolka spora: predvsem zato, ker naj bi šlo preveč denarja le enemu umetniku. Foto: MMC RTV SLO
Auerjeva lista je predlagala referendum o centru uprizoritvenih umetnosti, ki ga mariborski župan zavrača. Foto: Lista za pravičnost in razvoj

Predsednik opozicijske Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Stojan Auer je danes mariborskemu županu Francu Kanglerju predal več kot 200 podpisov pod zahtevo za razpis referenduma o najemni pogodbi za načrtovani center uprizoritvenih umetnosti v Mariboru. A ta podpisov ni sprejel, ker po njegovem mnenju tovrsten referendum sploh ni mogoč.

Sporna najemna pogodba
Poročali smo že, da je Pandurjev projekt novega centra za uprizoritvene umetnosti izzval kar nekaj odzivov javnosti in medijev, ki so med drugim omenjali visoka finančna sredstva ter podporo enemu samemu kulturniku. Mestni svet je na julijski seji izdal soglasje za najemno pogodbo z mariborskim investicijskim podjetjem ZIM za najem prostorov v skupnem obsegu 10.454 kvadratnih metrov v novogradnji na območju nekdanje tovarne Merinka na Studencih. Cena najema znaša 15,90 evra za kvadratni meter mesečno, najemno razmerje pa je sklenjeno za obdobje 20 let.

Idejo za referendum je sprožila prav opisana najemna pogodba, ki je bila sprejeta 23. julija na seji mestnega sveta. V Auerjevi listi so namreč prepričani, da se o taki zadevi, ki naj bi Mariborčane v prihodnjih 20 letih stala 51 milijonov evrov, ne bi smelo odločati na dopisni seji brez predhodne napovedi in brez javne razprave, zato so začeli zbirati podpise za referendum.

Najemna pogodba, ki naj bi bila stvar ljudstva
Pobudo so v kabinetu mariborskega župana zavrnili s predložitvijo dopisa, v katerem na vladni službi za lokalno samoupravo in regionalno politiko pojasnjujejo, da na podlagi zakona o lokalni samoupravi naknadnega referenduma o omenjeni zadevi ni mogoče razpisati. Možnost referenduma naj bi bila namenjena odločanju občanov o vprašanjih, ki jih urejajo občinski splošni akti, kar pa najemna pogodba ni.

Auer je prepričan, da je tako ravnanje župana dokaz, da se boji mnenja javnosti o tej zadevi. "Mi smo prepričani, da imajo ljudje v vsakem primeru pravico izreči se o tem, kako se porablja njihova sredstva. Če pa bo tako, kot zdaj kaže, bo o vsem lahko odločal samo Franc Kangler," je dejal. Po Auerjevih besedah bodo svetniške skupine pozvali k sklicu izredne seje mestnega sveta, na kateri bi razpravljali o tem vprašanju.

Kangler: Pogojev za razpis referenduma ni
Kangler se je po sestanku z Auerjem posvetoval s preostalimi vodji svetniških skupin, ki tudi nasprotujejo pobudi za razpis referenduma, sam pa poudaril, da pravzaprav referendumu ne nasprotuje, vendar v navedenem primeru niso izpolnjeni pogoji za njegov razpis.