Pramen las tedaj triletnega Franca Jožefa I. je ocenjen med 500 in 1.000 evri. Foto: Dorotheum
Pramen las tedaj triletnega Franca Jožefa I. je ocenjen med 500 in 1.000 evri. Foto: Dorotheum
Veliko zanimanja pričakujejo za krzneni muf cesarice Elizabete, ki je ocenjen med 3.000 in 5.000 evri.
Veliko zanimanja pričakujejo za krzneni muf cesarice Elizabete, ki je ocenjen med 3.000 in 5.000 evri. Foto: Dorotheum

Na dražbi, ki je napovedana za 30. aprila, bodo prodajali tudi osebne predmete preostalih članov habsburške cesarske družine, skupno jih bo skoraj 200. Tradicionalna dražba, ki jo Dorotheum prireja enkrat na leto, običajno pritegne veliko zbirateljev, ki so pripravljeni za predmete odšteti zajetne vsote, kar pa vzbudi tudi zanimanje javnosti. Lani so denimo koder las Franca Jožefa I. prodali za 13.720 evrov.

Služabniki so vedeli, kaj shraniti
Dražitelji še niso izpraznili lasnih zalog Franca Jožefa I., letos bodo tako prodajali svetel pramen las, ko je bil poznejši cesar še triletni deček. Pramen izvira iz zapuščine dvorne služabnice Leopoldine Frappart, ponujali pa ga bodo po izklicni ceni od 500 do 1.000 evrov. Predmeti na dražbi so pripadali tudi cesarici Elizabeti in cesarju Maksimilijanu.

Kupiti bo mogoče cesarjeve žepne robčke, ki jih prodajajo dediči zadnjega cesarjevega osebnega služabnika Eugena Ketterla. Premeteni služabnik je namreč že tedaj s cesarjevim dovoljenjem hranil odslužene cesarjeve osebne predmete. Dražitelji veliko stavijo tudi na krzneni muf cesarice Elizabete, ki ga bodo začeli prodajati pri izklicni ceni med 3.000 in 5.000 evri, ter njen jahalni klobuk za ceno od 2.000 do 4.000 evrov.