Minister lahko zahteva dodatno pojasnilo, ne more pa se odločiti drugače od komisije. S tem se obveže, da se ne vmešava v strokovne odločitve, pojasnjuje Uroš Grilc. Foto: BoBo
Minister lahko zahteva dodatno pojasnilo, ne more pa se odločiti drugače od komisije. S tem se obveže, da se ne vmešava v strokovne odločitve, pojasnjuje Uroš Grilc. Foto: BoBo
APZ Tone Tomšič
Predsednik komisije za glasbene umetnosti Lovrenc Blaž Arnič na vprašanje, zakaj so odrekli sredstva Akademskemu pevskemu zboru Tone Tomšič, odgovarja, da zbor resda izkazuje pretekle uspehe, vendar se je obenem vprašal, kako naj komisija oceni njegov štiriletni program, če so poslali le program za leto 2014. Foto: BoBo
Ministrtsvo za kulturo
Umetniškim skupinam sta med drugim na voljo še javna razpisa za sofinanciranje večletnih kulturnih projektov, na katerem je na voljo milijon evrov sredstev, in razpis za sofinanciranje enoletnih kulturnih projektov v višini 485.000 evrov. Foto: BoBo

Kot je na predstavitvi poudaril minister za kulturo Uroš Grilc, so obrazložitve komisij, ki obsegajo 90 strani, javno dostopne. Na njihovo nepristranskost, ki so jim jo očitali nekateri izpadli prijavitelji, pa po ministrovih besedah kaže tudi to, da so se njihovi člani izločili iz ocenjevanja, če so bili sami vpleteni v prijavljeni projekt.
"Minister se v delo komisije ne vmešava"
Sam se je odrekel diskrecijski pravici - to odpravlja tudi nastajajoči zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo - saj zaupa strokovnim komisijam. Minister lahko po Grilčevem mnenju zahteva dodatno pojasnilo, ne more pa se odločiti drugače od komisije. S tem se obveže, da se ne vmešava v strokovne odločitve.
V okviru razpisa za izbor kulturnih programov na področju umetnosti za obdobje 2014-2017 so razdelili 2,7 milijona evrov 32 prijaviteljem - 12 s področja glasbe, osmim za uprizoritvene umetnosti, sedmim za arhitekturo, oblikovanje in vizualne umetnosti ter petim za intermedijske umetnosti.
Minister je še enkrat poudaril, da to ni edini razpis, na katerega se lahko prijavijo umetniške skupine, je pa programski in zato največji. Generalni direktor direktorata za ustvarjalnost na ministrstvu Gašper Troha je omenil javni razpis za sofinanciranje večletnih kulturnih projektov, na katerem je na voljo milijon evrov sredstev, in razpis za sofinanciranje enoletnih kulturnih projektov v višini 485.000 evrov. Nevladnim organizacijam s področja kulture bo namenjen tudi razpis evropskega socialnega sklada v višini enega milijona evrov.
Troha pojasnjuje, da so se letos že vnaprej odločili, da bodo sredstva odobrili 32 prijaviteljem. Leta 2010 so jih odobrili 42 izvajalcem, od katerih jih je tedanja ministrica Majda Širca nekaj odobrila naknadno. Letos so tako 18 prejemnikom namenili višja sredstva kot lani, 11 prejemnikom nižja, eden pa je dobil isto vsoto.
"Prijavitelji se morajo vsakič znova dokazovati"
Lovrenc Blaž Arnič, predsednik komisije za glasbene umetnosti, ki je odobrila sredstva 12 prijaviteljem, dvema na novo, je kot glavno vodilo pri izboru navedel vprašanje, kaj bo prijavitelj prinesel slovenski kulturi v prihodnjih štirih letih. Člane komisije so zanimale novosti in logične nadgradnje dosedanjega dela in uspehov prijavitelja. Kot je poudaril, se morajo prijavitelji vsakič znova ponovno dokazovati, ne le predstavljati dosedanjih uspehov.
"Komisija ni od včeraj," odgovarja na očitke o kompetentnosti in sprašuje, zakaj se niso ob njeno kompetentnost obregnili že prej in ne zdaj, in to tisti, ki so ostali brez odobrenih sredstev. Na novinarsko vprašanje, zakaj so odrekli sredstva Akademskemu pevskemu zboru Tone Tomšič, je odvrnil, da zbor resda izkazuje pretekle uspehe, vendar se je obenem vprašal, "kako naj komisija oceni njihov štiriletni program, če so poslali le program za leto 2014".
Po besedah predsednika komisije za uprizoritvene umetnosti Jerneja Novaka so odobrili osem vlog, medtem ko so jih devet zavrnili. Eden od kriterijev je bil tudi delovanje organizacije. Tako so po pridobljenih novih podatkih Mini teatru odobrili sredstva, je dodal. Član komisije za arhitekture in oblikovanje Nande Korpnik pa je med drugim dejal, da so pri delu opazili neambicioznost programov.