Prihodnje leto načrtujejo čiščenje kupole firenške stolnice, največje tovrstne opečne strukture na svetu, kjer bodo obiskovalcem prav tako omogočili pisanje grafitov na interaktivne table. Foto: AP
Prihodnje leto načrtujejo čiščenje kupole firenške stolnice, največje tovrstne opečne strukture na svetu, kjer bodo obiskovalcem prav tako omogočili pisanje grafitov na interaktivne table. Foto: AP
Firence, Giotto zvonik
Campanile ob firenški katedrali Sana Maria del Fiore so sicer končali 25 let po Giottovi smrti, a zvonik danes vseeno nosi ime tega umetnika, ki je ustvarjal v času, ko se je srednjeveška estetika umikala odločnejšim renesančnim pravilom. Foto: Wikipedia

Na stopnišču znamenitega Giottovega kampanila ob stolnici v Firencah obiskovalce na interaktivnih tablah pozdravi napis: "Pozdravljeni v Giottovem kampanilu. Že stoletja varujemo mojstrovine. Z zidov kampanila bomo odstranili vse grafite. Če pa nam boste - virtualno - pustili svoje sporočilo, ga bomo ohranili, tako kot naše mojstrovine."

Zidove kampanila iz 14. stoletja, ki je vpisan na Unescov seznam kulturne dediščine, so namreč z leti prekrili milijoni sporočil turistov, ki so se po 400 stopnicah povzpeli na vrh, da bi uživali v veličastnem razgledu.

Sizifovo delo čiščenja čačk
"Pred tremi meseci, ko smo prvič v zgodovini začeli čistiti zidove, smo se vprašali, kako se izogniti temu, da bi bili rezultati našega dela vidni le kratek čas,"
je pojasnila Alice Filiponi iz neprofitne organizacije, ki skrbi za mnoge spomenike v Firencah.

Po besedah arhitektke Beatrice Agostini, ki vodi restavratorski oddelek omenjene organizacije, je bil kampanile v izjemno slabem stanju - marmor, kamen, les in zidaki, vse so poškodovali grafiti.

Filiponijeva si je zamislila interaktivne table, na katerih si uporabnik lahko izbere ozadje - denimo les ali marmor - barvo in pisalo, ki ga želi uporabiti za vizualno sporočilce ali risbo.

Aplikacijo so poimenovali Rokopis. V preteklem tednu so prve table namestili na kampanilu - v prvem, tretjem in četrtem nadstropju, upajo pa, da jih bodo lahko namestili še na druge spomenike, ki doživljajo podobno usodo.

Vsak "Gianni 4Ever" bo arhiviran
V prvem tednu so zbrali 700 prispevkov, sporočila pa shranjujejo na posebni spletni strani. Enkrat letno jih nameravajo natisniti in jih shraniti v arhive katedrale, kjer hranijo številne zgodovinske dokumente.

S čiščenjem jim je uspelo odstraniti zapise z različnimi črnili, vgravirani zapisi pa so seveda še vedno vidni. Prihodnje leto načrtujejo čiščenje kupole firenške stolnice, največje tovrstne opečne strukture na svetu, kjer bodo obiskovalcem prav tako omogočili pisanje grafitov na interaktivne table.