Civilna iniciativa Tržnice ne damo meni, da je odlok o prenehanju veljavnosti odloka o začasni razglasitvi Plečnikovih tržnic v Ljubljani za kulturni spomenik državnega pomena nezakonit, zato so na državno pravobranilstvo naslovili pobudo za vložitev tožbe. Foto:
Civilna iniciativa Tržnice ne damo meni, da je odlok o prenehanju veljavnosti odloka o začasni razglasitvi Plečnikovih tržnic v Ljubljani za kulturni spomenik državnega pomena nezakonit, zato so na državno pravobranilstvo naslovili pobudo za vložitev tožbe. Foto:
Vasko Simoniti
Na spornost odloka je tako opozoril strokovni svet zavoda, ki je ugotovil, da je odlok neutemeljeno posegel v vrednotenje varstvenega režima za omenjeni arheološki spomenik, da gre za instrumentalizacijo kulturne dediščine in njeno politizacijo. Foto: MMC RTV SLO / Ana Jurc
Majda Širca

Kot so sporočili z ministrstva za kulturo, je strokovni svet Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije ugotovil, da je omenjeni odlok strokovno posegel v vrednotenje varstvenega režima za omenjeni arheološki spomenik.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da je odlok o začasni zaščiti Plečnikovih tržnic ministrstvo za kulturo izdalo tik pred koncem prejšnjega mandata, pri tem pa predpostavljajo, da je to storil minister Vasko Simoniti "na lastno pest". O tem naj ne bi, po navedbah ministrstva za kulturo, ki se odziva na pobudo civilne iniciative Tržnice ne damo naslovila glede razveljavitve omenjenega odloka, vedel nič niti Zavod za varstvo kulturne dediščine, z odlokom pa se ni strinjal niti direktor direktorata za kulturno dediščino Damjan Prelovšek, znani zagovornik varovanja Plečnikove dediščine.

Strokovni svet zavoda je ugotovil, da je odlok neutemeljeno posegel v vrednotenje varstvenega režima za omenjeni arheološki spomenik, da gre za instrumentalizacijo kulturne dediščine in njeno politizacijo in da je takšen poseg skrajno nevaren in nesprejemljiv.

Ocenjujejo še, da je odlok o začasni zaščiti oviral tudi postopke za pridobitev gradbenega dovoljenja za Mesarski most, torej projekta, ki je bil prvouvrščen na državnem natečaju, katerega redni član natečajne komisije je bil tudi direktor direktorata za kulturno dediščino.

Ministrstvo ocenjuje, da je zaščita zadostna
Tako je ministrstvo za kulturo znova preučilo razloge za začasno razglasitev enote kulturne dediščine Ljubljana - Plečnikove tržnice za kulturni spomenik državnega pomena in ugotovilo, da zaradi že ustreznega pravnega varstva kulturnega spomenika z odlokom o razglasitvi srednjeveškega mestnega jedra Stare Ljubljane in Grajskega griča za kulturni in zgodovinski spomenik ter naravno znamenitost, sprejetim na ravni lokalne skupnosti, posebno dodatno zavarovanje Plečnikovih tržnic ni potrebno.

Po mnenju ministrstva je obstoječa zaščita zadostna do sprejema celostne zaščite za vsa Plečnikova dela na območju mesta Ljubljana, ki je v pripravi in bo zaščito Plečnikove dediščine v Ljubljani postavila na državno raven.

Kot je že znano, je civilna iniciativa Tržnice ne damo na državno pravobranilstvo naslovila pobudo za vložitev tožbe v upravnem sporu proti odloku o prenehanju veljavnosti odloka o začasni razglasitvi Plečnikovih tržnic v Ljubljani za kulturni spomenik državnega pomena. Hkrati predlaga izdajo začasne odredbe, s katero bodo izpodbijani odlok začasno zadržali.

C. R.