NUK bo od julija dalje vodila Martina Rozman Salobir. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
NUK bo od julija dalje vodila Martina Rozman Salobir. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Mitja Rotovnik
Septembra bo minilo 32 let, odkar je Mitja Rotovnik je na čelu Cankarjevega doma, mesec dni pozneje pa bo njegov položaj prevzel njegov naslednik, ki ga bo ministrstvo izbralo na razpisu. Foto: BoBo

Rozman Salobirjevo so izbrali na podlagi javnega razpisa, o njeni kandidaturi pa je odločila razpisna komisija, ki so jo sestavljali Gašper Troha in Tatjana Likar z ministrstva za kulturo in kot zunanja članica Jelka Gazvoda, direktorica Mestne knjižnice Ljubljana.

Nova ravnateljica NUK-a je po izobrazbi profesorica slovenščine in primerjalne književnosti, ima dolgoletne izkušnje na področju knjižničarstva, od tega več kot dvajset let na delovnem mestu pomočnice direktorja, vodila in sodelovala pa je v številnih projektih, programih in delovnih skupinah v okviru knjižnične dejavnosti.

Kot so sporočili z ministrstva za kulturo, je tudi prejemnica Čopove diplome, posebnega strokovnega in društvenega priznanja na bibliotekarskem področju, in nagrade Kalanovega sklada za strokovne prispevke na področju knjižničarstva.

Na položaju bo nasledila Matejo Komel Snoj, ki se ji mandat izteče 24. julija.

Kdo bo nasledil Mitjo Rotovnika?
Ministrstvo za kulturo je objavilo razpis za generalnega direktorja Cankarjevega doma. Po 32 letih se s tega položaja poslavlja Mitja Rotovnik, ki bo svoj zadnji mandat končal oktobra. Ministrstvo prijave kandidatov zbira do 17. marca, vse podrobnosti glede razpisa pa so objavljene na spletni strani.