Foto:
Foto:
Plakat, ki vabi na črno komedijo Behzti (Onečaščenje).

Pred gledališčem v Birminghamu so namreč zaradi sporne predstave Behzti (Onečaščenje) protestirali sikhovski demonstranti, ki so celo vdrli v gledališče. Po poročanju britanskega Guardiana Wildova meni, da so zato, ker so se že pri snovanju projekta s predstavniki sikhovske skupnosti večkrat posvetovali o predstavi, ti dobili vtis, da Behzti lahko prepovejo.

Wildova v predstavi zaigra v vlogi Mim, žrtve posilstva, proti kateri so bile uperjene še posebej žolčne kritike. Dejala je, da je preveč posvetovanja lahko tudi napaka, saj "posamezniki zato začnejo misliti, da imajo besedo tudi pri samem ustvarjalnem procesu". Tako se vsi vpleteni znajdejo v neke vrste začaranem krogu, v katerem se trudijo biti spoštljivi, a vseeno stati za svojim projektom.

Razočaranje nad kompromisi
Po njenih besedah so igralci - prav vsi, ki v predstavi zaigrajo, izhajajo iz etničnih manjšin - sicer razumeli tiste, ki so mirno protestirali pred gledališčem, vendar pa so bili tudi zelo razočarani nad kompromisi, zaradi katerih so scenarij spremenili.

Umik iz varnostnih razlogov
Predstavo so po nasvetu policije zaradi velike verjetnosti stopnjevanja nasilja umaknili s sporeda, kar je sprožilo vrsto odzivov, med njimi tudi obsodbo pisatelja Salmana Rushdieja.