Jean Cocteau na snemanju filma Orfejev testament (1958). Fotografijo je posnel Lucien Clergue. Foto: EPA
Jean Cocteau na snemanju filma Orfejev testament (1958). Fotografijo je posnel Lucien Clergue. Foto: EPA
Jean Cocteau: Madame Favini. Foto: EPA

Muzej v mestu Menton, ki leži v bližini Monaka, je uradno odprl francoski minister za kulturo Frederic Mitterand. To je drugi muzej v tem mestu, ki je posvečen Cocteauju. Umetnik je namreč razstavišče za svoja dela uredil že v utrdbi iz 17. stoletja. V njej so na ogled risbe, tapiserije, akvareli, pasteli, keramika, mozaiki.

Iz zbirke Severina Wundermana
Novi muzej pa razpolaga s 3.000 kvadratnimi metri površin in z okrog 2.000 eksponati. Več kot polovica jih je iz zbirke izdelovalca ur in ljubitelja umetnosti Severina Wundermana (1938).

Wunderman je dolga leta gradil svoj zavidanja vreden nabor umetnin in del iz svoje zbirke doniral mestu, ki je zgradilo novi muzej. Že leta 1985 je odprl prvi Cocteaujev muzej v Irvineu v Kaliforniji, kamor je pobegnil med drugo svetovno vojno.

Bohemska druščina zvenečih imen
V muzeju je mogoče občudovati več kot 1.000 eksponatov: slik, risb, keramik, tapiserij, nakita, fotografij, zvočnih in filmskih posnetkov ter okrog 450 del velikih mojstrov sodobne umetnosti, ki so se gibali v istih družabnih krogih kot Cocteau: Picasso, Modigliani, De Chirico, Miro, Foujita ...

V tej bohemski druščini so Cocteauja poznali kot "lahkomiselnega princa", po zbirki poezije, ki jo je izdal pri 21 letih in je nosila prav tak naslov. Najbolj znan je bil sicer po romanu Les Enfants terribles (1929) in po filmih Pesnikova kri (1930), Les Parents terribles (1948), Lepotica in zver (1946) in Orfej (1949).

Jean Cocteau se je rodil julija 1889 v Maisons-Laffitte v bližini Pariza. Menton je prvič odkril leta 1955. Od tedaj se je redno mudil v mestu. Leta 1958 je bil imenovan za častnega meščana. Umrl je 11. oktobra 1963, na isti dan kot njegova bližnja prijateljica Edith Piaf. Prav novica o njeni smrti naj bi pri 74-letnem umetniku povzročila srčni napad.

Stavbo muzeja, ki stoji na obali in katere streha deluje kot morje plamenov, gradnja pa je stala 14 milijonov evrov, je načrtoval francoski arhitekt Rudy Riccoti. Oglejte si jo v fotogaleriji.