Cocteau je nekoč izjavil: Treba je biti človek v času življenja in umetnik po smrti. Foto: Reuters
Cocteau je nekoč izjavil: Treba je biti človek v času življenja in umetnik po smrti. Foto: Reuters

Cocteau je pred smrtjo (leta 1963) sodeloval z največjimi umetniki svojega časa, denimo s Stravinskim, Picassom, skladateljem Ericom Satiejem in z baletnim impresarijem Sergejem Diaghilevom, ter si izdolbel neizbrisljivo mesto v zgodovini francoske umetnosti. Lotil se je vsega, od romanov (Les Enfants Terribles), portretov in oglaševalskih kampanj do gledališča ter filma (najbolj je znan po režiji filmov Lepotica in zver ter Orfej, v katerih je nastopil njegov ljubimec Jean Marais).

Velik del predmetov, ki so bili Cocteaujeva last in bodo šli na dražbi pod kladivo, pričajo o tesnem razmerju med moškima - omeniti je treba vsaj korespondenco in vrsto Cocteaujevih skic in portretov igralca. "Marais je rad govoril, da se je njegovo življenje končalo, ko je Cocteau umrl," se spominja igralec Alain Roland, ki je z Maraisom leta 1979 nastopal v produkciji Kralja Leara.

Zbirka naj bi po vnaprejšnjih napovedih na dražbi prinesla 600.000 evrov, že pred začetkom draženja pa si jo je ogledala ogromna množica ljudi.