NSK je pozdravil novosti, kot je, da bodo od zdaj definirane tudi nevladne organizacije. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
NSK je pozdravil novosti, kot je, da bodo od zdaj definirane tudi nevladne organizacije. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Med drugim so predlagali, naj ministrstvo bolj nedvoumno opredeli predvidene spremembe pri samozaposlenih.

Načrtovane spremembe zakona, ki so še do začetka novembra v javni razpravi, sta članom NSK-ja predstavili ministrica za kulturo Asta Vrečko in vodja direktorata za razvoj kulturnih politik Tjaša Pureber. Ministrica je povedala, da krovni zakon v določeni meri še vedno odgovarja izzivom javnih zavodov, nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi, po drugi strani pa ga je treba posodobiti in povezati z reformo samozaposlenih.

Zato so predlagali preimenovanje samozaposlenih v samostojne delavce v kulturi, uvedbo karierne dinamike s štirimi razredi glede pravice do plačila prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje ter spremembe pri pravici do bolniškega nadomestila. Na področju javnih zavodov je ministrstvo predvidelo spremembo časovnice sofinanciranja z dosedanjega enega na dve leti, za nevladne organizacije pa daljše, deset-, in ne več petletne pogodbe za upravljanje ali brezplačno uporabo javne kulturne infrastrukture.

Po besedah Tjaše Pureber bo s spremembami bolj natančno opredeljen javni interes za kulturo. Poudarek bo na dostopnosti in skladnem regionalnem razvoju, uvajajo pa tudi nova področja, kot je transdisplinarno področje, da bi zajeli multižanrske ustvarjalce. Ob tem bo v zakonu omenjena tudi nesnovna dediščina. Spodbujati nameravajo sistem pripravništva ter na področju baleta in plesa, kjer je kariera krajša od drugih poklicev, uvesti možnost triletne prekvalifikacije.

Člani NSK-ja. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Člani NSK-ja. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Člani sveta Jurij Krpan kot predsednik ter Uroš Korenčan, Franci Krevh, Tanja Petrič, Martin Srebotnjak, Majda Širca Ravnikar in Kaja Širok so predlagane spremembe krovnega zakona načeloma pozdravili. Krpan je pojasnil, da se z njimi in z novim nacionalnim programom za kulturo, ki mu bo sledil še pripadajoči akcijski načrt, zdi, da gre za poskus posodobitve kulturnega sektorja, da ujame korak s časom.

 Jurij Krpan. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Jurij Krpan. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Podrobneje jih je zanimalo, kako bo v praksi deloval drsni cenzus pri samozaposlenih, zato so predlagali, naj ministrstvo bolj nedvoumno formulira ta del zakona, da bi se izognili morebitnim napačnim interpretacijam. Na ministrstvu si sicer želijo, da bi ta novost naredila status privlačnejši in da bi omogočala lažje prehajanje med statusoma zaposlenega in samozaposlenega. Kot je pojasnila ministrica, bi sam cenzus ostal enak, višina prispevkov pa bi se glede na razrede spreminjala.

V primeru nevladnih organizacij so se člani NSK-ja spraševali, ali bi jih bilo smiselno razdeliti med poklicne in prostočasne. Glede javnih zavodov so ministrstvu predlagali razmislek o tem, ali obstaja možnost za več kot tretjinsko spreminjanje strateškega načrta zavoda, ko ta dobi novega direktorja. Glede kulturniške zbornice, za katero si na ministrstvu želijo, da bi njeno delovanje postalo bolj transparentno oziroma bolj operativno, pa so ministrstvo pozvali, naj bolje pojasni, kakšne so njene naloge in po kakšnih merilih bo potekalo njeno financiranje.