Primož Trubar velja za vodilno osebnost slovenskega protestantizma v 16. stoletju in eno izmed osrednjih osebnosti slovenske zgodovine sploh, pa tudi za začetnika slovenskega knjižnega jezika in slovenske književnosti. Foto: MMC RTV SLO
Primož Trubar velja za vodilno osebnost slovenskega protestantizma v 16. stoletju in eno izmed osrednjih osebnosti slovenske zgodovine sploh, pa tudi za začetnika slovenskega knjižnega jezika in slovenske književnosti. Foto: MMC RTV SLO
Primož Trubar
Predlagatelji menijo, da bi morali Trubarjev praznik zaznamovati 8. junija.

Kot predvideva predlog, bi dan utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika zaznamovali 8. junija, ki pa ne bi bil tudi dela prost dan. Po besedah Sama Bevka iz SD-ja bi s praznikom pomen Trubarja kot pomembne osebnosti v zgodovinski slovenskega jezika in osrednje osebnosti slovenskega protestantizma zaznamovali tudi na simbolni ravni. Predlagatelji menijo, da je najprimernejši dan 8. junij, ki se omenja kot Trubarjev rojstni dan.
V okviru EU-ja je Slovenija s prazniki na zgornji meji
Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anje Kopač Mrak vlada predlogu načeloma ne nasprotuje, saj se s predlogom število dela prostih dni ne povečuje. Opozorila pa je, da je veljavna ureditev v Sloveniji glede števila praznikov na zgornji meji v primerjavi z ureditvami v drugih državah EU-ja.
'Pomen Trubarja lahko zaznamujemo tudi 31. oktobra'
Da smo po številu praznikov in dela prostih dni med državami EU-ja pri vrhu, je omenil tudi nepovezani poslanec Vili Rezman, ki meni, da bi bilo morda pomen Trubarja bolj primerno poudariti na dan reformacije. Podobnega mnenja je Jakob Presečnik iz SLS-a, ki razmišlja, da bi bilo morda bolje predlagano vsebino dati dnevu, ki ga že zaznamovali kot praznik, na primer 31. oktobru, dnevu reformacije. Vito Rožej iz Zaresa opozarja, da Trubarjev pomen poudarja že dan reformacije. "S številom praznikov zmanjšujemo njihovo simbolno vrednost," je dodal.
'Dan reformacije je nedotakljiv dan'
Majdi Potrata (SD) se zdi smiselno razmišljati o 8. juniju kot dnevu Primoža Trubarja, saj je pomembno spominjanje na nekoga, ki je postavil temelje slovenskega knjižnega jezika. "Dan reformacije pa je zame nedotakljiv dan," je še dodala. Morebitno prestavljanje dneva reformacije z 31. oktobra bi bilo torej po njenem mnenju nesprejemljivo. Da je pomen Trubarja in njegovega dela tako velik, da si zasluži poseben dan, je prepričan tudi Ljubo Germič (LDS).
Robert Hrovat (SDS) opozarja, da je predlog "nedodelan". "Trubarju bomo dali nov praznik, vendar sploh ne vemo, kaj bomo s tem praznikom počeli," meni Hrovat.