Ker je spomenik neposredno povezan z vojaško zgodovino, zamisel, da se bolnišnica vzpostavi v stanje, primerno za javnost, podpirajo tudi na ministrstvu za obrambo. Foto: RTV SLO
Ker je spomenik neposredno povezan z vojaško zgodovino, zamisel, da se bolnišnica vzpostavi v stanje, primerno za javnost, podpirajo tudi na ministrstvu za obrambo. Foto: RTV SLO
bolnišnica Franja
Odplavljene predmete bo mogoče nadomestiti tudi s podobnimi, ki jih imajo drugi muzeji, in z replikami. Foto: RTV SLO

Končna številka naj bi bila znana danes, a zaenkrat z oceno škode v skoraj povsem porušenem spomeniku v Dolenjih Novakih pri Cerknem od kulturnega ministrstva nista bila seznanjena niti tamkajšnji župan Jurij Kavčič in idrijski poslanec Samo Bevk, sicer člana ožjega odbora za sanacijo bolnice Franje.

Številka bo še narasla
Mestni muzej Idrija je zgornjo oceno škode po vodni ujmi, ki je skoraj v celoti odplavila partizansko bolnico Franja, že posredoval na ministrstvo za kulturo, pojasjuje direktorica Ivana Leskovec. Pri oceni celotne škode bo treba upoštevati še podatke spomeniškega varstva, vodarjev in najverjetneje tudi cerkljanske občine.

Odbor z oceno zamuja
Minister za kulturo je 26. septembra, torej pred tremi tedni, napovedal, da bo natančna in realna ocena škode, s katero bodo kandidirali tudi za evropska sredstva, znana predvidoma v dveh tednih. Ministrstvo je tako oblikovalo ožji odbor, v katerem sta ob Simonitiju, Kavčiču in Bevku še ministra za okolje in prostor Janez Podobnik in za obrambo Karl Erjavec.

Dela še vedno potekajo
Medtem v dolini Pasice, kjer je nekoč stala partizanska bolnica Franja, še naprej odstranjujejo barake in iščejo muzejske predmete. Zaenkrat so našli le nekaj čez 30 prepoznavnih predmetov iz barak, tudi del rentgena, a nobenih kirurških pripomočkov. Predvidevajoajo, da bodo do 15. ali celo 10. novembra lahko odstranili ves naneseni material.

Rdeči križ Slovenije je do tega tedna za pomoč prebivalcem poplavljenih področij zbral 838.059 evrov. Večji del zbranih sredstev so prek območnih združenj RKS že posredovali in porabili za pomoč v ujmi prizadetim posameznikomin družinam. O tem, komu bodo namenili zadnjih 300 tisoč evrov, bo glavni odbor odločal 23. oktobra.