V Sloveniji se v prostem času z ljubiteljsko kulturo ukvarja 110.000 ljudi, 5.000 društev pa na leto pripravi okoli 25.000 prireditev. Epidemija je velik del teh odnesla v celoti, le redke so izvedli po spletu.

V prihodnjih desetih dneh se bodo v okviru Tedna ljubiteljske kulture, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Boruta Pahorja, po spletu ali v živo zvrstili številni dogodki, sklepno dejanje pa bodo pripravili na Jurčičevi domačiji na Muljavi.

Razstava NOVO MESTO KULTURE predstavlja dejavnost društev, skupin in posameznikov z območja Območne izpostave JSKD Novo mesto. Foto: JSKD/Boštjan Pucelj
Razstava NOVO MESTO KULTURE predstavlja dejavnost društev, skupin in posameznikov z območja Območne izpostave JSKD Novo mesto. Foto: JSKD/Boštjan Pucelj

Kot je ob predstavitvi projekta Tedna ljubiteljske kulture v začetku tedna v Novem mestu dejala vodja projekta Maja Papič, želijo ustvarjalce spodbuditi k ustvarjanju in obiskovanju kulturnih dogodkov, predvsem pa za kulturno ustvarjanje aktivirati mlade. "Spodbujamo jih, da prijavijo svoje dogodke v TLK dogodkovnik na spletni strani tlk.jskd.si ali pošljejo umetniške stvaritve, nastale v času epidemije, ki bodo na ogled na družbenih omrežjih JSKD. Čeprav sta letošnji vodilni temi literatura in instrumentalna glasba, so v TLK vključeni ustvarjalci z vseh področij kulturno-umetniškega udejstvovanja v okviru JSKD – poleg literature in instrumentalne glasbe so to gledališče in lutke, film, ples, folklora, zborovsko petje in likovna dejavnost."

Zame je povsem drugače, če pojem pred občinstvom, ki ima uvid v petje. Poleg tega lahko nam, profesionalcem, delovna rutina jemlje strast, druženje z ljubitelji pa lahko v nas zaneti nov ogenj.«

Irena Yebuah Tiran, ambasadorka Tedna ljubiteljske kulture

Častna tema Tedna ljubiteljske kulture je letos pripadla literaturi in instrumentalni glasbi s čimer zaznamujejo Jurčičevo in Ipavčevo leto.

Kot je povedala ambasadorka letošnjega tedna ljubiteljske kulture Irena Yebuah Tiran, jo je povabilo razveselilo, "zlasti, ker je vodilna tema projekta literatura. Sama res veliko berem, tudi zato, da lahko dobro opravljam svoj poklic, saj se petje začne z besedilom."

Kot pravi Barbara Rigler, producentka JSKD-ja za literaturo, so imeli v času epidemije na literarnem področju privilegij, da so lahko ustvarjali nemoteno, seveda po spletu. Med literarnimi programi JSKD-ja sta Sosed tvojega brega, državno srečanje tujih avtorjev in avtoric, ki živijo v Sloveniji in pišejo v maternem jeziku, in projekt V zavetju besede, ki združuje odrasle literarne ustvarjalce, ki pišejo v slovenskem jeziku. "Posebno pozornost velja nameniti Festivalu mlade literature Urška, katerega cilj je iskanje mladih pisateljskih talentov. Vsakoletni zmagovalec oziroma zmagovalka natečaja se okiti z naslovom uršljan/uršljanka, za nagrado pa mu JSKD izda literarni prvenec. Festival letos poteka že dvajseto leto, v okviru TLK pa bodo izvedli bralni maraton dosedanjih zmagovalcev Urške in njihovih mentorjev," je še dodala.

V okviru TLK bodo obeležili tudi pet let delovanja Centra poezije Tomaža Šalamuna in ob tej priložnosti pripravili spletni pogovor z ameriškim pesnikom Jakom Bauerjem, letošnjim prejemnikom Šalamunove nagrade.

V ospredju je letos literatura. Foto: BoBo
V ospredju je letos literatura. Foto: BoBo

Začetek v Novem mestu

Ljudje potrebujemo kulturo. Potrebovali smo jo v najzahtevnejših obdobjih epidemije, ko ste nas kulturniki s svojo ustvarjalnostjo bodrili in nam pomagali ohranjati vedrino. In potrebujemo jo zdaj, v obdobju okrevanja. Le tako bomo kot narod, ki je s kulturo krepil svojo samobitnost, lahko ponovno zaživeli in okrevali

Borut Pahor

Teden ljubiteljske kulture so odprli mladi novomeški ustvarjalci, in sicer bo drevi na družbenih omrežjih JSKD-ja na ogled predstava z naslovom Mladina pred misijo nemogoče, še prej pa bo na ogled predavanje.

"Na dogodku, ki smo ga naslovili #MLADINA PRED MISIJO (ne)MOGOČE in ga je pripravila naša območna izpostava, sodelujejo člani različnih mladinskih literarnih, likovnih, glasbenih in drugih kolektivov, nastopa 46 učencev, srednješolcev in študentov, ki po večini prihajajo iz Novega mesta," je pojasnila Klavdija Kotar, vodja izpostave JSKD-ja v Novem mestu. V okviru prireditve pa so pripravili tudi dve razstavi. Prva nosi naslov NOVO MESTO KULTURE, na njej se na plakatih predstavljajo društva, skupine in posamezniki z novomeškega območja, druga pa je nastala v okviru mednarodnega projekta Lepljenka – Potujoči labod.

Kultura za okrevanje po epidemiji
Častni pokrovitelj tedna, predsednik republike Borut Pahor, je v poslanici poudaril, da kultura, ljubiteljska in profesionalna, "potrebuje našo pomoč in podporo, da bo lahko okrevala in se razvijala". "Teden ljubiteljske kulture je tako sijajna priložnost za to," je prepričan.

Kultura ima zelo pomembno vlogo za okrevanje družbe. "Ljudje potrebujemo kulturo. Potrebovali smo jo v najzahtevnejših obdobjih epidemije, ko ste nas kulturniki s svojo ustvarjalnostjo bodrili in nam pomagali ohranjati vedrino. In potrebujemo jo zdaj, v obdobju okrevanja. Le tako bomo kot narod, ki je s kulturo krepil svojo samobitnost, lahko ponovno zaživeli in okrevali," ustvarjalce nagovarja Pahor.

Kultura po Pahorjevih besedah "živi in se razvija skozi naša dejanja in besede, skozi odprtost srca in uma. Kultura je sposobnost prisluhniti drugim, se spoštljivo pogovarjati, se odreči izključevanju in sovražnosti ter spodbujati ljubeznivost. Tudi zato je kultura nepogrešljiva v procesu družbenega okrevanja," je še zapisal v poslanici.