Ministrova afera je v zadnjem mesecu polnila naslovnice italijanskih medijev in sprožila primerjave s preteklimi spolno-političnimi škandali, seveda neizogibno tudi z razvpitimi zabavami bunga bunga, ki jih je gostil nekdanji premier Silvio Berlusconi. Foto: EPA
Ministrova afera je v zadnjem mesecu polnila naslovnice italijanskih medijev in sprožila primerjave s preteklimi spolno-političnimi škandali, seveda neizogibno tudi z razvpitimi zabavami bunga bunga, ki jih je gostil nekdanji premier Silvio Berlusconi. Foto: EPA
Sorodna novica Kdo je novi italijanski minister za kulturo, ki namerava izzvati politično korektnost

Sangiuliano je leta 2022 na ministrsko mesto prišel z državne radiotelevizije Rai, kjer je delal od leta 2003 in je leta 2018 postal odgovorni urednik informativnega programa na kanalu Rai 2. 62-letni minister je v preteklem mescu pristal v središču škandala, potem ko je 41-letna samooklicana modna podjetnica Maria Rosaria Boccia izjavila, da je bila imenovana za "neplačano svetovalko ministra za pomembne dogodke," poroča The Guardian.

Dostop do prostorov in dokumentov ministrstva?
Ministrstvo za kulturo je sprva zanikalo takšno imenovanje, a je Sangiuliano pozneje pojasnil, da se je strinjal, da jo angažira kot neplačano svetovalko, vendar si je nato premislil zaradi navzkrižja interesov. Boccia je sicer na svojem profilu na Instagramu objavila več fotografij, s katerih je razvidno, da je spremljala ministra na več javnih dogodkih. Z objavo posnetkov pa je razkrila tudi, da ima dostop do prostorov in dokumentov ministrstva.

Te objave so seveda močno odmevale v italijanskih medijih, opozicijske stranke pa so zahtevale njegov odstop. Minister je nato v sredo v osrednji informativni oddaji nacionalne televizije, naslovljeni TG1, med pogovorom v solzah priznal, da je bila Boccia res njegova ljubimka. Ob tem je pokazal bančne izpiske kot dokaz, da je njena potovanja plačal iz lastnega žepa, in ne iz javnih sredstev. Opravičil se je svoji ženi in premierki Giorgii Meloni ter dejal, da je ta zavrnila njegovo prvotno ponudbo za odstop.

"Menim, da je nujno za ustanove in zame samega, da podam svoj odstop," pa je zapisal v petkovem odstopnem pismu premierki, v katerem je zanikal kakršno koli kršitev ministrskih pravil. Spomnil je tudi na svoje dosežke na ministrski funkciji, vključno z bojem proti domnevnemu favoriziranju nekaterih pri izplačevanju subvencij za kinematografe. Poudaril je, da tega dela "ni mogoče umazati in še posebej ne ustaviti s trači," še piše The Guardian.

Pod drobnogledom računskega sodišča
Primer proučuje tudi italijansko računsko sodišče. Zdaj že nekdanji minister, ki je večkrat dejal, da "niti en evro" javnega denarja ni bil porabljen za Boccio, se je odzval z besedami, da mu bo to dalo priložnost, da razčisti svoj položaj. Vodja italijanske opozicijske stranke Zelena Evropa Angelo Bonelli je v preteklih dneh vložil pritožbo na policiji in jo pozval, naj preišče Sangiuliana zaradi morebitne zlorabe javnih sredstev in razkritja zaupnih informacij.

Premierka brani vlado in kritizira medije
Giorgia Meloni se je na družbenem omrežju X poklonila Sangiulianu kot "sposobni osebi in poštenemu človeku". Na mesto ministra za kulturo je imenovala 48-letnega Alessandra Giulija, vodjo rimskega muzeja sodobne umetnosti Maxxi in prav tako nekdanjega novinarja. Premierka je danes poudarila, da njene vlade ni oslabila polemika o vlogi svetovalke, ki je bila ponujena Boccii. "Če nekdo misli, da bi takšne situacije lahko bile način za oslabitev vlade, se bojim, da ni tako," je dejala po poročanju Reutersa. Pohvalila je Sangiulianovo delo v zadnjih dveh letih, a je dodala: "Moram reči, da je moja ideja o tem, kako si ženska zasluži vlogo v družbi, popolno nasprotje" tega, kakor bi do funkcije svetovalke prišla Boccia.

Meloni je kritiko uperila tudi na italijanske medije, ker namenjajo nesorazmerno veliko pozornosti dogodkom v zadnjih dveh tednih. "Na koncu sem sprejela Sangiulianov odstop, da bi vladi prihranila takšen pritisk medijev. (...) Minister je odstopil, pozdravimo novega ministra," je še dejala. To je bila prva sprememba v desničarski koalicijski vladi, ki trenutno predseduje forumu G7.