Foto:
Foto:
Razstava rokopisov Srečka Kosovela

Osrednja prireditev, ki jo je neposredno prenašala Televizija Slovenije na prvem programu, je potekala na prenovljenem odru velike dvorane Kosovelovega doma.

Impresije ...
Osrednja državna slovesnost se je začela z odprtjem razstave rokopisov Srečka Kosovela v spodnjem atriju Kosovelovega doma. V zgornjem atriju pa so odprli razstavo Impresije ... - slikarji Srečku Kosovelu. Razstavljena so dela Franka Vecchieta, Klavdija Palčiča, Valentina Omana, Rudija Skočirja, Andreja Pavliča, Klementine Golja, Klavdija Tutte, Andreja Jemca, Bogdana Čobala, Gustava Januša, Paola Cervi - Kervischerja in Bruna Chersicle.

Jaz slutim toliko lepote ...
V veliki dvorani Kosovelovega doma je zbrane nagovoril Borut Pahor, sledila je premiera gledališkega konsa Mirana Košute in Marka Sosiča Jaz slutim toliko lepote ... v režiji Marka Sosiča. V konsu igrajo Rafael Vončina, Boris Ostan, Lučka Počkaj in Darko Komac. Dogajanje se je potem preselilo v amfiteater, kjer je nastopil Magnifico z gostjo Anjo Bukovec.

Moja pesem ni le moja pesem ...
Eden osrednjih predstavnikov slovenskega pesniškega ekspresionizma se je rodil leta 1904 v Tomaju. Na Krasu je preživel tudi večino svojega otroštva, zato se v njegovih zgodnejših impresionističnih pesmih pojavljajo motivi primorske pokrajine. Ti imajo izrazit simboličen pomen, ki ga je Kosovel dodatno zaostril v poznejših ekspresionističnih pesmih, ki tematizirajo osebno in kolektivno kataklizmo. Po mnenju nekaterih literarnih zgodovinarjev sodi raznolika Kosovelova poezija - ki jo v pozni fazi zaznamujejo konstruktivistične pesmi - v sam vrh evropskega pesništva.

Pesnik, ki je umrl v starosti 22 let, v času svojega življenja ni izdal pesniške zbirke, čeprav je pesmi objavljal že v dijaških letih. Pripravljal je sicer zbirko Zlati čoln, a so knjigo po spletu okoliščin umaknili iz založniškega programa.

Kosovelove pesmi so predstavili tudi v oddaji Sproščeno srce - pesmi Srečka Kosovela. Njegovo življenje in delo je predstavila oddaja Pesniški in človeški obraz Srečka Kosovela.