Emonska ulica v Trnovem se zadnjih pet dni v avgustu spremeni v gledališče na prostem in ustvarjalno sprehajališče. Mimoidoči si lahko ogledajo več kot 40 dogodkov gledališč, artistov in uličnih umetnikov iz 11 držav. Foto: KUD France Prešeren
Emonska ulica v Trnovem se zadnjih pet dni v avgustu spremeni v gledališče na prostem in ustvarjalno sprehajališče. Mimoidoči si lahko ogledajo več kot 40 dogodkov gledališč, artistov in uličnih umetnikov iz 11 držav. Foto: KUD France Prešeren
Teater Irrwisch
Na festivalu se bodo predstavili tudi člani Teatra Irrwisch z Dunaja. Foto: www.irrwisch.at
Panjska končnica
Mlajši obiskovalci bodo lahko izpopolnili tudi znanje v poslikavah panjskih končnic. Foto: Loški muzej

Pred koncem festivala Trnfest bo še šesto leto zapored za dodatno kulturno dogajanje skrbel ulični festival Emonska promenada, ki bo do 30. avgusta med 18.00 in 21.00 privabljal na Trnovski most in v Emonsko ulico. Na letošnjem festivalu, ki ga prireja KUD Franceta Prešerna, si bo mogoče ogledati 42 dogodkov, na katerih se bodo predstavili umetniki iz 11 držav.

Rdeča nit letošnje izvedbe festivala, ki je namenjen predvsem družinam, so solistične predstave malih gledališč, za spektakelski značaj dogodka pa bodo skrbele tudi akrobacije in ekvilibristične točke na vrvi in drogu ter s kartami.

Začelo se bo na Prešernovem trgu
Tisti, ki so se želeli udeležiti samega odprtja letošnje Emonske promenade, so morali odpraviti izven Trnovega, na Prešernov trg. Tam je bilo dogajanje v znamenju belgijske skupine Lokomotiv, mobilne poulične skupine petnajstih bobnarjev, ki se spogledujejo s tradicionalnimi brazilskimi samba in reggae ritmi. Poseben program pa je za prvi dan pripravila še slovenska skupina Artizani s hojo na hoduljah, z žongliranjem in akrobatiko.

Direktorica Emonske promenade Irena Rajh Kunaver je med nastopajočimi opozorila na dunajski Teater Irrwisch, ki se predstavlja s provokacijami na hoduljah, belgijskega ustvarjalca D'irquea, ki bo tokrat ponudil svež, intimen cirkuški dogodek, in nemški teater lutkovne pantomime Altrego.

Igrala iz odpadnih snovi
Organizatorji so pripravili tudi delavnice, ki se bodo osredinile na predmete in igrače, ki jih je mogoče izdelati iz naravnih in recikliranih snovi. Še petič pa bo mogoče občudovati dela katalonske skupine Guixot de 8, ki navdihuje s svojimi nenavadnimi igrali iz odpadnih snovi.

Kaj so pripravili mojstri domače in umetne obrti?
Ustvarjalne delavnice in družabne igre bodo organizirali tudi v sodelovanju s Hišo otrok in umetnosti. Mladim obiskovalcem so tako med drugim pripravili izdelovanje predmetov iz slame in glasbil, pod vodstvom mojstrov domače in umetne obrti pa se bodo lahko preizkusili tudi v poslikavah panjskih končnic in medenjakov. Kot del Emonske promenade so pripravili še optično delavnico Camera obskura in igralnico Lovilec oblakov madžarskega cirkusa Tintalo Tarsulas.