Matjaž Tribušon (1962) je nastopal s pozicije moči in pod krinko študijskega procesa izkoristil nadrejeni položaj. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan
Matjaž Tribušon (1962) je nastopal s pozicije moči in pod krinko študijskega procesa izkoristil nadrejeni položaj. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan

Na zahtevo tožilstva je ljubljansko tožilstvo 1. decembra 2022 zoper Matjaža Tribušona vložilo obtožnico, v kateri mu je očitano kaznivo dejanje kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Za to kaznivo dejanje je predviden zapor od enega do osmih let.

Sklenjena sodna preiskava
Na okrožnem sodišču so za časopis Delo potrdili, da je sodna preiskava v kazenski zadevi zoper obtoženca končana. Nekdanja Tribušonova študentka in igralka Mia Skrbinac je februarja 2021 za Televizijo Slovenija opisala, da je – tedaj še neimenovani – profesor med letoma 2014 in 2016 izvajal psihično in fizično nasilje. To je tako rekoč zapakirano v študijski proces počel tako na urah igre kot tudi zunaj predavalnice, na hodnikih.

Sorodna novica Zoper Tribušona vložena obtožnica zaradi spolnega nadlegovanja

Nekaj dni po razkritju je igralka Tribušona prijavila na Univerzo v Ljubljani, z njeno prijavo so se seznanili tudi na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Akademija je že pred tem na ljubljansko tožilstvo vložila naznanilo dejstev v povezavi s sumom storitve kaznivega dejanja. Ljubljanski kriminalisti so poleti 2021 zaradi kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti na ljubljansko okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper Tribušona.

Neuspešno izpodbijanje odpovedi
Po razkritjih o domnevnih spolnih nadlegovanjih je vodstvo AGRFT-ja Tribušona umaknilo od dela s študenti in študentkami, ljubljanska univerza pa mu je nato vročila izredno odpoved delovnega razmerja.

Sorodna novica Višje sodišče je potrdilo, da je Matjaž Tribušon službo profesorja izgubil upravičeno

Tribušon je odpoved izpodbijal po sodni poti, a je delovno in socialno sodišče razsodilo, da je bila zakonita in utemeljena. Na razsodbo se je pritožil in v pritožbi zahteval razveljavitev odpovedi, vrnitev na delovno mesto in plačilo reparacije, a znova neuspešno. Sodišče je namreč ugotovilo, da je posegel v telesno integriteto študentk.

Načelo samo ja pomeni ja
Primer je sprožil burne odzive v javnosti in in izraze velike podpore Mii Skrbinac, ki je o spolnem nasilju kot prva iz slovenske sfere kulture spregovorila na glas. Državni zbor je nato junija 2021 izglasoval nov pogled na kaznivo dejanje posilstva po načelu samo ja pomeni ja, ki ga je po vzoru gibanja Jaz tudi v tujini pri nas sprožil Inštitut 8. marec.