Foto:
Foto:
Študentje so protestirali tudi pred ljubljanskim magistratom.

Predstavniki Akademije za glasbo, Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) ter Akademije za likovno umetnost so še podrobneje predstavili informacije o svoji prostorski problematiki.

Dekan AGRFT-ja Miran Zupanič je podal finančne, kadrovske in druge kazalce, ki pričajo o statusu akademij, razveselili pa so se tudi novice, da je minister za šolstvo, znanost in šport Slavko Gaber danes še po telefonu potrdil lokacijo akademij na Roški cesti.

Zupanič: Status akademij nevzdržen
Težave so, kot navadno, tudi pri financiranju. Letos se je v visokem šolstvu spremenil način financiranja, saj je prej denar delilo ministrstvo za šolstvo, znanost in šport, sedaj pa je to v pristojnosti unverze. Ker pa sistem financiranja v veliki meri temelji na številu študentov, so akademije v tem pogledu prikrajšane, poudarja Zupanič. Pri njih namreč ne poznajo pojma masovnost ne poznajo, vedno nizko število študentov pa je posledica omejenega vpisa in preizkusa umetniške nadarjenosti.

Po mnenju Zupaniča največji problem izvira iz šolskega sistema, ki ne zna ustrezno podpreti umetniške dejavnosti. Za celovito sistemsko ureditev položaja akademij bi zato po njegovi oceni morali zagotoviti prostorske, kadrovske in finančne pogoje, pogoje za praktično delo, za nove študijske programe, za raziskovalno dejavnosti in za mednarodno sodelovanje.

16 pisem podpore
Na prostorsko stisko akademij se je odzvalo 16 ustanov s področja kulture, med njimi svet za kulturo pri vladi RS, slovenski center PEN ter slovenska matica. Vseh 16 pisem podpore so na Prešernovem trgu tudi prebrali.