Foto:
Foto:
Na tem mestu bodo zrasle tri akademije.

Ministrstvo za šolstvo in Mestna občina Ljubljana sta s podpisom pogodbe določila dokončno lokacijo, kjer bodo odslej stale Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Akademija za likovno umetnost in Akademija za glasbo. Vse predhodne lokacije, Metelkova, nekdanje klavnice na Mesarski in Poljanski cesti, nekdanja tovarna Univerzale v Domžalah ter nekdanja tovarna Rog, so se doslej izjalovile.

Od 2000 do 2004
Pismo o nameri za izgradnjo stavbe treh akademij je bilo med Univerzo v Ljubljani, MŠZŠ, ministrstvom za kulturo in MOL podpisano že leta 2000, v skladu z njegovo vsebino pa naj bi akademije zrasle na zemljišču ob Metelkovi. Istega leta je državni zbor z zakonom o temeljnih razvojnih programih na področju izobraževanja in znanosti v letih 2003 - 2008 novogradnji akademij namenil več kot štiri milijarde tolarjev sredstev.

Protest AKC Metelkove
Načrti o gradnji akademij na Metelkovi so se ob nesporazumih glede velikosti zemljišča izjalovili, ko je na omenjeni lokaciji nastala AKC Metelkova, saj se predstavniki tamkajšnje alternativne kulture niso strinjali s prepustitvijo ozemlja trem akademijam.

Preostale tri lokacije
Leta 2003 so postali pogovori o možnih lokacijah ponovno aktualni. Tokrat je MOL šolskemu ministrstvu ponudil prostore nekdanje tovarne Rog, vendar po ceni, ki za ministrstvo ni bila sprejemljiva. V medijih se je kot možno lokacijo omenjalo tudi zemljišče nekdanjih klavnic na Mesarski in Poljanski cesti, kjer pa je prišlo do težav z lastništvom. Zemljišče je namreč v lasti jeseniškega Gradisa, ki pa je prodajo državi pogojevalo s tem, da bi si vnaprej zagotovilo gradnjo stavbe za akademije, kar bi bilo v nasprotju z zakonom o javnih naročilih.

Zunaj mesta pa že ne
Lansko poletje pa je javnost in predvsem predstavnike treh ljubljanskih umetniških akademij razburkala in razdelila še ponudba občine Domžale. Ta je za gradnjo treh akademij ponudila zemljišče nekdanje tovarne Univerzale, čemur pa so najbolj goreče nasprotovali prav predstavniki treh akademij, ki se z lokacijo zunaj prestolnice niso strinjali.

Natečaj še letos
Z Ministrstva za šolstvo, znanost in šport so še sporočili, da bo arhitekturni natečaj za vse tri akademije razpisan še letos.

Sorodne novice: ŠE VEDNO BREZ LOKACIJE AKADEMIJ