Dominikanski samostan stoji na zahodnem robu starega dela Ptuja. Začetek gradnje sega v leto 1230 in že tedaj je bil samostan zgrajen v dveh nadstropjih. Značilnost samostana je križni hodnik. Foto:
Dominikanski samostan stoji na zahodnem robu starega dela Ptuja. Začetek gradnje sega v leto 1230 in že tedaj je bil samostan zgrajen v dveh nadstropjih. Značilnost samostana je križni hodnik. Foto:
Lapidarij samostana
Pri oblikovanju idejne rešitve so zavzeli dva različna pristopa, enega za obnovo samostana in drugega za ureditev neposredne okolice objekta. "Če je sam objekt samostana zadržano oblikovan v spoštovanju kulturne dediščine, je zunanjost malo bolj ekspresivna," je povedal arhitekt Dean Lah.
Projekt Evropske prestolnice kulture bo prinesel novo podobo tudi mestu Ptuj. Med prvimi načrtovanimi projekti je preoblikovanje dominikanskega samostana v sodobno kongresno-kulturno dvorano in stare steklarske delavnice v center urbanih kultur. Foto: Mladinska knjiga

Samostan naj bi v skladu z načrti projekta Evropska prestolnica kulture (EPK) preuredili v sodoben kulturni in kongresni center ter eno glavnih prizorišč dogodkov EPK-ja, ki ima sicer svoje osrednje mesto v Mariboru, na Ptuju leta 2012. Kot je župan Ptuja Štefan Čelan pojasnil na predstavitvi investicij v okviru projekta EPK, lahko ta lokacija v sodelovanju s Termami Ptuj na drugi strani reke ponudi odlično infrastrukturo za izvedbo kongresne in kulturne dejavnosti.

Ptujski župan pravi, da želijo uporabiti vse potenciale te pomembne točke v mestu in vanjo znova pripeljati življenje. "Ideja je, da se to čudovito infrastrukturo preuredi na način, da se bo jutri tukaj dogajalo 365 dni v letu." Po njegovem mnenju je namreč prihodnost ravno v kongresnem turizmu, po katerem je po svetu veliko povpraševanja. "Če Ptuj ni spodoben pripeljati sem vsaj dvajset od skupno 100.000 enotedenskih znanstvenih simpozijev na svetu, je žalostno," je izračunal. Prednost kongresnega turizma je tudi v tem, da poteka večinoma v dopoldanskem času. Zvečer je tako infrastruktura prosta za druge dogodke. "Po zaključenem kongresu je zvečer na tej isti lokaciji mogoče izvesti gledališke predstave, koncerte in podobno," je pojasnil župan.

Od zunaj navznoter
Za preureditev kompleksa je občina razpisala arhitekturni natečaj, na katerem je žirijo najbolj prepričala ideja arhitekturnega biroja Enota. Član zmagovalne ekipe Dean Lah je pojasnil, da so objekt od vsega začetka obravnavali kot izjemno pomembno točko v mestu, ne le v smislu grajene strukture, ki pomembno definira veduto mesta, ampak tudi glede njene vpetosti v okolje. Namesto da bi se na prvem mestu lotili prenove samega poslopja samostana in šele nato okolice, so si najprej poskušali ustvariti sliko njegovega položaja v mestu in ugotoviti, kako lahko objekt pomaga pri oživljanju mestnega središča. "Projekta se torej nismo lotili od znotraj navzven, ampak od zunaj navznoter," je pojasnil Lah.

Neposredno okolico samostana sestavljajo štirje večji zunanji prireditveni sklopi, ki pa niso zasnovani v klasični amfiteatrski obliki, saj so se v Enoti odločili za bolj organske oblike. S tem so želeli doseči, da te površine ne bi živele le v času nekega dogodka, ampak bi se celodnevno uporabljale kot proste javne površine.

Dva osrednja posega
Iz spoštovanja do kulturne dediščine so se odločili za dva glavna posega v samem samostanu; preureditev cerkvene ladje v kongresno-kulturni center in nadkritje notranjega atrija. Za zadnje so se odločili zato, ker so prepričani, da tako velik kompleks potrebuje osrednji prostor, "nekakšno srce objekta, od koder se napajajo" vsi drugi prostori.

Prenovljeni objekt so arhitekti poimenovali Prireditveni center Ptuj, ker bi moral biti po njihovem mnenju zastavljen čim širše. Tudi arhitekturna zasnova je takšna, da je mogoče v njem organizirati raznovrstne prireditve. "Ni nujno, da so v njem vsak dan prireditve. Že stimulativna okolica je dovolj, da pritegne ljudi, da so pripravljeni v njem preživljati svoj prosti čas," pravi Lah.

Prenova ne bo uresničena do leta 2012
Tako župan kot arhitekt priznavata, da je celotno idejo nemogoče uresničiti že do leta 2012. Takrat naj bi bila dokončana le dvorana v nekdanji cerkvi, ki predstavlja eno od stranic samostanskega kvadrata in se bo po načrtih uporabljala kot eno glavnih prizorišč za prireditve v okviru projekta EPK. Pogodba za izdelavo projektne dokumentacije je po besedah Čelana tik pred podpisom, gradbeno dovoljenje pa mora biti izdano do konca leta, da bodo lahko kandidirali za državna sredstva. Celotna investicija je ocenjena na 18 milijonov evrov.