Hardingov roman Tinkers je zastavljen kot zapis poslovilnih misli starca na smrtni postelji, okrog katerega se zbere vsa njegova družina. Foto: Amazon
Hardingov roman Tinkers je zastavljen kot zapis poslovilnih misli starca na smrtni postelji, okrog katerega se zbere vsa njegova družina. Foto: Amazon
Hank Williams
Za prezgodnjo smrt Hanka Williamsa je bil kriv usoden koktajl drog in alkohola.
Prestižno nagrado za raziskovalno novinarstvo je dobila zgodba The Deadly Choices at Memorial (Smrtonosne odločitve v bolnišnici Memorial), ki je razkrila nezadostno mego zdravnikov v razdejanju, ki ga je za seboj pustila Katrina. Foto: ProPublica
Urednik Washington Posta čestita Davidu E. Hoffmanu, avtorju knjige The Dead Hand: The Untold Story of the Cold War Arms Race and Its Dangerous Legacy (Mrtva roka: Neznana zgodba o hladni vojni in njeni nevarni dediščini). Foto: Reuters
Rae Armantrout
V Kaliforniji rojena pesnica Rae Armantrout, ima za seboj devet izdanih pesniških zbirk in več objav v antologijah sodobne ameriške poezije. Foto: Stanford University

Uredništvo neprofitnega portala ProPublica je ugledno nagrado, ki jih za novinarske dosežke podeljujejo od leta 1917, prejelo za svoje raziskovalno novinarstvo v zvezi z nepojasnjenimi smrtmi v neworleanski bolnišnici v obdobju po katastrofalnem orkanu Katrina. Novinarka Sheri Fink je v sodelovanju z New York Timesom raziskovala serijo zdravniških odločitev v zvezi z bolniki, ki jo bili prizadeti v poplavah. V recesijskem obdobju, ko profitne spletne novinarske strani namenjajo vse manj sredstev za raziskovalno novinarstvo, nekateri ProPublico postavljajo za zgled tovrstnih prizadevanj. "V prihodnosti bomo videli vse več takih sodelovanj," je bil optimističen Sig Gissler, ki je razglasil nagrajence; nagrajeni članek je namreč objavil tudi New York Times.

Odslej več pozornosti glasbenikom
Komisija za podelitev Pulitzerjevih nagrad je posebno omembo za življenjsko delo posthumno namenila ikoni countryja Hanku Williamsu, ki je davnega leta 1953 umrl že pri 29 letih - a je kljub temu v svoji karieri nanizal nekaj večnih uspešnic, na primer Your Cheatin' Heart, Cold Cold Heart, I'm So Lonesome I Could Cry in Jambalaya. Po besedah žirije je Williams znal "s pronicljivo preprostostjo izraziti univerzalna čustva" in "imel ključno vlogo pri preobrazbi countryja v vplivno glasbeno in kulturno silo v Ameriki." Posebna omemba Williamsa pa ni le poklon njegovi osebnosti in delu, ampak tudi znamenje odločitve žirije, da bodo odslej "upoštevali celoten razpon glasbene odličnosti, ki je bila v preteklosti morda spregledana." Z drugimi besedami: doslej je Pulitzerjevo nagrado dobila le peščica glasbenikov, denimo džezovskega skladatelja Thelonious Monk (2006) in John Coltrane (2007) ter predlani Bob Dylan.

Od muzikala do "recesijske literature"
V literarnih kategorijah žirija nagrajence izbira v sekcijah leposlovja, dramatike, zgodovinopisja, biografije, poezije in splošne nebeletristike. V kategoriji leposlovja je žirijo že s svojim prvencem Tinkers prepričal Paul Harding; gre za zgodbo o očetu in sinu ter njunem svojevrstnem pogledu na svet in lastno umrljivost. Med besedili za odrske deske je bil najprepričljivejši rockovski muzikal Next to Normal Briana Yorkeya (ter z glasbo Toma Kitta), ki načenja morda za ta žanr nenavadno tematiko bipolarnih motenj in depresije.

Med zgodovinopisnimi deli je izstopalo delo Liaquata Ahameda Lords of Finance: The Bankers Who Broke the World, ki secira ključno vlogo štirih arogantnih bankirjev v veliki recesiji v tridesetih letih prejšnjega stoletja, prek katerih seveda načenja tudi temo trenutne gospodarske situacije.

Najboljša biografija je The First Tycoon: The Epic Life of Cornelius Vanderbilt, portret ameriškega mogotca izpod peresa T. J. Stilesa. Nagrado za poezijo je dobila Rae Armantrout, in sicer za zbirko Versed, ki "ponuja pesmi, ki so pogosto prave majhne "miselne bombe", ki v mislih detonirajo še dolgo po prvem branju".

Pulitzerjevo nagrado za splošno neleposlovje letos dobi David E. Hoffman za delo The Dead Hand: The Untold Story of the Cold War Arms Race and Its Dangerous Legacy, v katerem popiše konec oboroževalne histerije med ZDA in Sovjetsko zvezo.

Najudarnejše reportaže in razkritja
Novinar Michael Moss in uredništvo New York Timesa sta dobila nagrado za prispevek o spornih hamburgerjih in s tem povezano temo higienskih meril v prehrambni industriji. Matt Richtel in osebje Timesa sta prejela priznanje za poročanje o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov in računalnikov med vožnjo. "Čuvajska funkcija novinarstva je premalo poudarjana," opozarja Gissler. "Zadnja leta so bila težka za časopisno novinarstvo, a nagrajenci so kljub vsemu spodbudni primeri vrhunskega dela."

The Washington Post se lahko pohvali s štirimi nagradami: Anthony Shadid je bil ovenčan za svoje poročanje iz Iraka, Gene Weingarten pa je pisal o starših, ki so iz malomarnosti ubili svoje otroke, ko so jih pustili v pregretih avtomobilih. Kolumnistka Kathleen Parke je bila nagrajena za svoje kolumne, Sarah Kaufman pa za svoje recenzije iz plesne umetnosti.

Nagrada za novičarsko fotografijo gre Mary Chind (The Des Moines Register), ki je v objektiv ujela reševalca, ki iz vode vleče utapljajočo se žensko. najboljšo reportažno fotografijo je posnel Craig Walker (The Denver Post), in sicer portret najstnika med rekrutacijo v ameriško vojsko.