Foto:
Foto:
Florjan Lipuš

Prešernovo nagrado dobi pisatelj Florjan Lipuš.

Proslava s tematskim naslovom Romantika bo oblikovana kot sodobni umetniški dogodek, ki potuje v notranje sfere Prešernove poezije in se ukvarja z določenimi tematskimi sklopi. Transformirati in asociativno želi povezati Prešernove besede - liriko - z vizualnim in zvočnim poljem izraznosti. Neposredni prenos proslave bo na prvem programu Televizije Slovenija.

Nagrajenec ...
Slavnostni govornik na prireditvi bo Prešernov nagrajenec Florjan Lipuš. Najvišje slovensko priznanje za dosežke v kulturi bodo zamejskemu pisatelju izročili prav na nocojšnji slovesnosti. Lipuš ustvarja kratko stilizirano groteskno-satirično prozo, literarni zgodovinarji pa pri njegovem delu opozarjajo na problem ogrožne individualnosti, na razkroj subjekta v socialnih in kulturnih strukturah in na kritiko provincialne utesnjenosti.

Nagrajenec je objavil več proznih del, med drugim tudi zbirki novel Črtice mimogrede, Zgodbe o čuših in zbirke kratkih zgodb Odstranitev moje vasi in Prošnji dan. Zaslovel pa je z romanom Zmote dijaka Tjaža, tega so prevedli tudi v nemški in francoski jezik. Poznejši romani pa so Srčne pege, Stesnitev in Boštjanov let. Lipuš je prejel že nagrado Prešernovega sklada, in to leta 1974.

... in nominiranci
Že od decembra pa so znani tudi nagrajenci Prešernovega sklada: klarinetist Mate Bekavac, igralec Radoš Bolčina, kipar Mirko Bratuša, slikar Oto Rimele, pisatelja Aleš Čar in Iztok Geister ter pesnik Aleš Šteger, avtor stripov Tomaž Lavrič, filmski režiser Damjan Kozole, baletna plesalka Alenka Ribič Laufer ter skladatelja Tomaž Svete in Igor Štuhec. Nagrajence pa bo upravni odbor pod vodstvom Mete Hočevar razglasil na uradni slovesnosti.

Od pomladi do zime
Uprizoritev bo oblikovana kot potovanje skozi štiri obdobja, štiri letne čase: od ljubezni (pomlad, poletje) do smrti (jesen, zima). Avtor in režiser proslave je Sebastjan Horvat, nastopile pa bodo igralke in plesalke Damjana Černe, Petra Govc, Nataša Matjašec, Mateja Pucko, Katarina Stegnar in Alenka Tetičkovič ter operna solistka Irene Yebuah Tira.

Ministrica za kulturo Andreja Rihter bo letošnje nagrajence, tako kot zadnja leta, sprejela v nedeljo, 8. februarja, ob 12.00 na gradu Strmol v Cerkljah na Gorenjskem.