Foto:
Foto:

Pod skupnim naslovom Konservatorstvo in restavratorstvo na Goriškem bodo potekali med 20. in 30. septembrom. Organizatorji bodo na različnih lokacijah predstavili najbolj odmevne projekte, ki predstavljajo uspešno skrb za hrambo kulturne dediščine. Med drugim bo tako svoje konzervatorsko-restavratorske projekte predstavil goriški muzej, na ogled bodo različne na novo restavrirane slike, potekala pa bo tudi konservatorsko-restavratorska delavnica.

Predavanja in vodeni ogledi
V četrtek bo v Baziliki na Sveti Gori dan odprtih vrat in strokovnih vodstev z naslovom Marija begunka, na katerem bo pozornost namenjena predstavitvi konserviranja Marijine svetogorske podobe v obdobju 1909-1972. Istega dne bo v knjižnici frančiškanskega samostana na Kostanjevici dan odprtih vrat in strokovnih vodstev, namenjen predstavitvi knjižnice in restavriranih inkunabul.

Na ogled tudi Lichtenreiterjeva slika
V soboto bo v cerkvi sv. Vida v Podnanosu predstavitev restavriranih poslikav in del, v cerkvi pa bo organiziran tudi vodeni ogled rekonstruirane cerkvice sv. Valentina z okolico. Konec tedna pa si bo mogoče v cerkvi sv. Petra v Šempetru pri Gorici ogledati restavrirano sliko Rožnovenska mati božja s sv. Dominikom in Katarino Siensko goriškega slikarja Johannesa Michaela Lichtenreiterja.