Foto:
Foto:

Šestdnevno srečanje potekalo v Narodni galeriji. Dnevi evropske kulturne dediščine, ki so letos posvečeni restavratorstvu, so se sicer uradno začeli že 4. septembra v Barceloni, v Sloveniji jih bodo slovesno odprli v petek v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani, prireditve pa bodo potekale že v dnevih pred odprtjem.

Množica prireditev
V okviru dnevov evropske kulturne dediščine bo na programu več kot 100 prireditev, ki bodo potekale po vsej Sloveniji. Poleg šestdnevnega srečanja slovenskih konservatorjev in restavratorjev velja omeniti še odprtje razstave 22. 9. v Kranju, ki bo predstavila 40 let restavratorstva na kranjski območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Na isti dan bodo v ljubljanskem Spomeniškovarstvenem centru odprli tudi razstavo 50 let restavratorstva na ALU-ju.

Vsak bo lahko restavrator
Dnevi evropske kulturne dediščine bodo tudi običajnim ljudem ponudili mnogo priložnosti za seznanjanje z dejanskim procesom restavratorske dejavnosti. Tako so številni muzeji po vsej Sloveniji pripravili predstavitev njihovih najaktualnejših restavratorskih posegov; nekateri so celo organizirali delavnice, na katerih bodo lahko obiskovalci čar restavratorstva okusili z lastnimi rokami. Nadalje bodo strokovnjaki restavratorskega centra ZVKDS omogočili oglede restavratorskega dela na samih objektih, v Arhivu RS-a pa si bo mogoče ogledati tudi konservativno restavratorsko dejavnost na pergamentu in papirju.

Tudi frančiškani bodo sodelovali
Organizatorji so k sodelovanju pritegnili tudi frančiškanske brate, ki bodo v knjižnici frančiškanskega samostana na Kostanjevici razstavili inkunabule in tiske zgodnjega 16.
stoletja. Med njimi bodo tudi primerki, ki zaradi občutljivosti ali dragocenosti (ali obojega) običajno niso dosegljivi dometu očesa običajnega Slovenca.

Že dvajset let Dnevov evropske kulturne dediščine
Zaključek Dnevov evropske kulturne dediščine bo zaznamoval izid nove knjige iz zbirke DEDK z naslovom Vračanje izvirnih podob: Restavratorski posegi, ki bo predstavila preobrazbo umetnine pod rokami restavratorja/konservatorja.

Dneve kulturne dediščine prirejajo od leta 1984, in sicer le v državah podpisnicah evropske kulturne konvencije Sveta Evrope.