Marija Vidau. Foto: Radio Slovenija/Radio Slovenija
Marija Vidau. Foto: Radio Slovenija/Radio Slovenija

Priznanji za kulturne dosežke vsako leto podeljujeta krovni organizaciji Slovencev v Italiji Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij. Letošnja nagrajenca je izbrala komisija, ki so jo sestavljali Alenka Florenin, Veronika Galli, Martin Lissiach, Peter Močnik, Matjaž Pintar in Margherita Trusgnach.

Marija Vidau je kostumografka, ki je na najizrazitejši način zaznamovala estetiko predstav novogoriškega in tržaškega gledališča. Znala je prisluhniti tako režiserjevim željam kot zahtevam igralcev, za katere kostum ne sme biti ovira. Od leta 1975 je sodelovala z novogoriškim gledališčem, za katero je ustvarila kostume za 23 predstav. Lani so v prostorih gledališča pripravili razstavo njenih edinstvenih del. Pomembno pa je zaznamovala tudi tržaške predstave in od leta 1966 več kot tri desetletja oblikovala prepoznavno podobo odrskih postavitev in poživila slovenski odrski jezik.

Aljoša Žerjal. Foto: Kinoatelje
Aljoša Žerjal. Foto: Kinoatelje

Aljoša Žerjal je filmski amater, tudi samouk, ki je s svojim pozornim opazovanjem in šest desetletij raztezajočim se filmskim ustvarjanjem pomembno zaznamoval avdiovizualno dediščino Slovencev v Italiji.

Žerjal je prve korake s kamero v roki storil leta 1954. Imel je 24 let in v dokumentarističnem duhu ujel dogajanje na škedenjskem pustnem karnevalu, o nagrajencu pišejo v Kinoateljeju, kjer pozdravljajo novo priznanje filmskemu ustvarjalcu. V objektiv svoje 8-milimetrske kamere je zajel še druge zgodbe iz svojega rojstnega Škednja, čezmejnega kraškega prostora, otroški svet, pa tudi podobe z vseh koncev sveta. Podpisuje celo vrsto dokumentarcev, med drugim o Tibetu, Čilu, Moskvi, Patagoniji, Vietnamu in drugih lokacijah, z njimi pa je v domačo zavest prinašal folklorno in etnološko zanimiv svet.

Vse to pa je prav prav tako dragoceno kot podobe, ki jih je zajela njegova neprecenljiva in nepovrnljiva kamera o Štanjelu, železarni, pristanišču in drugih vsakdanjostih v tržaškem okolju, pišejo v Kinoateljeju. Tržaški filmski umetnik je bil za svoje delo večkrat nagrajen, med drugim mu je leta 2003 prav Kinoatelje podelil nagrado Darka Bratine, nagrajenec pa jim je leta 2018 zaupal hrambo in vrednotenje svoje celotne filmske produkcije.

V goriškem gledališču Verdi proslavo ob kulturnem prazniku posvetili Srečku Kosovelu