Generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer pojasnjuje, da so se ves čas trudili, da niso pridelali izgube, o kakšnih velikih prihrankih pa ne morejo govoriti. Foto: BoBo
Generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer pojasnjuje, da so se ves čas trudili, da niso pridelali izgube, o kakšnih velikih prihrankih pa ne morejo govoriti. Foto: BoBo
Suzana Žilič Fišer
Na srečanje predstavnikov evropskih prestolnic kulture na Japonskem so po besedah Suzane Žilič Fišer prvič povabili tudi pretekli EPK, torej zavod Maribor 2012, saj ga je japonska fundacija prepoznala kot izjemno uspešen projekt. Foto: BoBo

Mariborski mestni svetniki so potrdili sklep o prerazporeditvi 100.000 evrov, ki so bili v občinskem proračunu sprva namenjeni za financiranje Evropske prestolnice kulture (EPK) v letošnjem letu prek postavk Evropska prestolnica mladih in Mariborska knjižnica. Za to so se odločili po tem, ko sta odbora mestnega sveta za finance in za kulturo poročala o "visokem prenosu finančnih sredstev javnega zavoda Maribor 2012 iz leta 2012".
Zavodu so med drugim naložili izredno revizijo poslovanja in preučitev možnosti za končanje dela do konca marca namesto junija. Po besedah Žilič Fišerjeve, ki je bila v času sprejemanja omenjenih sklepov na Japonskem, na zavodu teh sklepov še niso dobili, zanje pa je izvedela iz medijev. Zadeve zato še ne more komentirati, se ji pa zdi šokantno.
Zavod je iz leta 2012 prenesel 750 evrov
Sredi februarja sta bila sprejeta in javno objavljena tako letno poročilo o delu in poslovanju zavoda kot zaključni račun za leto 2012, pojasnjuje in dodaja, da iz teh dokumentov izhaja, da je zavod iz leta 2012 prenesel le 750 evrov. "Ves čas smo se trudili, da nismo pridelali izgube, o kakšnih velikih prihrankih pa ne moremo govoriti," nadaljuje.
O predčasnem zaprtju zavoda pravi, da je to v rokah mariborske občine kot ustanoviteljice, ki mora to urediti z ustreznim sklepom. Žilič Fišerjeva meni, da je pri tem treba zagotoviti, da bodo končani vsi postopki v okviru projekta EPK. Vsi koproducenti, ki so sodelovali pri EPK-ju, še niso bili poplačani, saj še ni ustrezne obračunske dokumentacije, še opozarja.
Japonski gospodarstveniki pokazali zanimanje za Slovenijo
Suzana Žilič Fišer je Japonsko obiskala na povabilo združenja EU-Japan Fest, ki je lani sodelovalo v Kulturnih ambasadah EPK-ja v Mariboru. Prvič so na srečanje predstavnikov evropskih prestolnic kulture, tako Žilič Fišerjeva, povabili tudi pretekli EPK, torej zavod Maribor 2012, saj ga je japonska fundacija prepoznala kot izjemno uspešen projekt.
Udeležba na srečanju v Tokiu se ji zdi pomembna predvsem zato, ker EU-Japan Fest financirajo japonska podjetja, kot sta Hitachi in Mitsubishi. Kot pravi, so japonski gospodarstveniki pokazali zanimanje za Slovenijo na različnih ravneh, tako v kulturi kot gospodarstvu.