Glasbenica Romana Kranjčan je 20. januarja letos z več deset podpisniki, med katerimi so bili Boris Cavazza, Boštjan Gombač, Boris A. Novak, Drago Ivanuša, Jernej Lorenci, Matjaž Farič, Gojmir Lešnjak - Gojc, Darja Švajger in Vlado Kreslin, v pismu pozvala, naj mladim samozaposlenim v kulturi država pomaga prebroditi čas, ko jim je delo onemogočeno.

Sorodna novica Uveljavljeni domači umetniki izrazili podporo mladim samozaposlenim v kulturi

"Žalostna zgodba izmikanja in prenašanja odgovornosti"
Predlagali so, da jim zagotovi temeljni dohodek za mesece kulturnega mrka do dne, ko bo spet omogočeno druženje in bodo odri lahko znova zaživeli. Od omenjenega odprtega pisma do nedavne sprostitve ukrepov so napisali še niz dopisov, a dogajanje zdaj označujejo za "žalostno zgodbo izmikanja in prenašanja odgovornosti z enega na drug del vlade".

Kot so zapisali v danes objavljenem odprtem pismu, naslovljenem Upanje, da bo ta vlada pomagala mladim samozaposlenim v kulturi, se je izjalovilo, so jih v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše napotili na ministrstvo za kulturo, ki je pristojno za to področje.

Tako so na ministra za kulturo Vaska Simonitija naslovili dopis s prošnjo, naj pomagajo tej skupini mladih ustvarjalcev, ki so zaradi epidemičnih razmer in sprejetih ukrepov vlade ostali brez vsakršnih možnosti za opravljanje svojega dela in zagotavljanje eksistenčnih življenjskih razmer. A so z ministrstva za kulturo prejeli odgovor, da bodo pobudo podpisnikov zgolj preposlali na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, češ "da ocenjujejo, da so težke razmere za mlade umetnike posledica izpada tržne dejavnosti na področju kulture".

Sorodna novica Odbor DZ za kulturo o samozaposlenih in predlogu resolucije o NPK

Naslednje pismo so torej naslovili na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, a so prejeli odgovor oziroma dopis, v katerem je "povzetku ukrepov iz njihove pristojnosti sledil predlog, naj se glede interventnih ukrepov in drugih spodbud za mlade samozaposlene v kulturi obrnemo (nazaj ...) na pristojno ministrstvo za kulturo".

Sorodna novica Irska vlada bo zaradi pandemičnih omejitev izplačala "osnovni dohodek" 2000 umetnikom

18. februarja so zato na predsednika vlade naslovili še drugo pismo, v katerem so še enkrat "popisali razmere, s katerimi se soočajo mladi umetniki v času koronakrize, in izrazili izjemno razočaranje nad rutinskim odgovorom" obeh ministrstev, saj se "kljub naštevanju dejstev v obeh dopisih nobeden od odgovorov naših ministrstev ni dotaknil mladih, ki resnično težko živijo in potrebujejo pomoč, z vsaj malo občutka za empatijo".

Opravljanje dejavnosti onemogočeno od septembra 2021
Predsednika vlade so še enkrat pozvali, naj se zavzame za mlade umetnike in najde pot za takojšnjo odobritev konkretne denarne pomoči za mesece kulturnega mrka. Priložili so tudi zbrane primere dobrih praks iz drugih držav (Nemčija, Avstrija, Slovaška, Irska, Velika Britanija, Nizozemska) glede pomoči umetnikom v času koronakrize.

Ob tem podpisniki zdaj znova opominjajo, da mladi vrhunski umetniki, ki so "šele razprli krila, imajo mlade družine, nekateri posojila, so najemniki stanovanj … niso pa dobili nobene podpore od meseca julija 2021, čeprav jim je bilo delo praktično povsem onemogočeno. Od septembra 2021 pa je opravljanje njihove dejavnosti, ki jih preživlja, praktično onemogočeno".

Glede na to, da je več kot očitno, da se je ta vlada odločila, da "pozabimo" na probleme mladih vrhunskih umetnikov v času koronakrize, in da meni, da je zanje s sprejetimi ukrepi storila dovolj, dejstva govorijo o tem, da so mlade kulturnike pustili na cedilu - brez kančka empatije in brez pomoči zanje v najtežjem obdobju, ko niso mogli opravljati svojega dela.

iz odprtega pisma

Iz kabineta predsednika vlade so jim 21. februarja odgovorili, da sicer razumejo njihovo zaskrbljenost, a da je vlada na dopisni seji zaradi izboljšanega epidemičnega položaja sprejela odlok o opuščanju PCT-pogoja v večini dejavnosti. V premierjevem kabinetu so jim v odgovoru namenili še naslednje besede: "Čeprav so za vami težki časi, verjamemo, da se bosta kultura in gospodarstvo kmalu postavila na noge in bo kulturno življenje ponovno zaživelo tako kot pred pandemijo covida-19."

Podpisniki glede na zapisano ugotavljajo, da je "več kot očitno, da se je ta vlada odločila, da "pozabimo" na probleme mladih vrhunskih umetnikov v času koronakrize, in da meni, da je zanje s sprejetimi ukrepi storila dovolj, dejstva govorijo o tem, da so mlade kulturnike pustili na cedilu".

Posebna postavka v proračunu vsake odgovorne vlade
A dodajajo, da ostaja upanje, da se bodo politične stranke in kandidati na prihajajočih volitvah zavedeli pomena kulture in razumeli, kaj mladi umetniki pomenijo za našo državo. Po njihovem se mora v tem primeru problem, na katerega so opozorili v odprtem pismu, "znajti ne le v strankarskih programih in volilnih soočenjih, ampak tudi v obliki posebne postavke v proračunu vsake odgovorne vlade. Tudi zaradi tega, ker ni nobenega jamstva, da je epidemija povsem končana," so sklenili.