Na tretjem Avdiofestivalu bodo razpravljali o prihodnosti avdiovsebin in radijskega medija v sodobnem svetu. Foto: Reuters
Na tretjem Avdiofestivalu bodo razpravljali o prihodnosti avdiovsebin in radijskega medija v sodobnem svetu. Foto: Reuters

Avdiofestival bo letos v Cukrarni 7. oktobra združil delavce na področju zvoka, ki jih ta zanima z vsebinskega ali tehničnega vidika oziroma le uživajo v poslušanju zvočnih vsebin. Letos bo festival prav tako gostil številne pogovorne oddaje (podkaste) in druge zvočne formate, ki jih bodo izvajali na kraju dogodka, obenem pa bodo program dopolnjevale razprave o stanju in razvoju radia. V okviru festivala bodo organizirali tudi izobraževalni program v obliki delavnic in predavanj.

Program 3. Avdiofestivala

Vse informacije o programu, urniku in brezplačnih vstopnicah 3. Avdiofestivala, ki bo letos potekal 7. oktobra v Cukrarni, najdete na spletni strani avdiofestival.si.

Podoba letošnjega Avdiofestivala. Foto: SZK RTV Slovenija
Podoba letošnjega Avdiofestivala. Foto: SZK RTV Slovenija

Organizator Avdiofestivala, Radio Slovenija, napoveduje, da se bo v Cukrarni zvrstilo več kot 70 novinarjev, podkasterjev, urednikov, producentov, glasbenikov, režiserjev, voditeljev in drugih ustvarjalcev. V okviru pogovora z naslovom Bi Jezus imel podkast? bodo razmišljali Martin Golob, Branko Cestnik, Lojze Grčman in Jure Sešek. Voditeljica oddaje Rožnata dolina Katja Stojnić bo v živo gostila Borisa Kokalja in raperko Masayah, manjkali pa ne bo niti ustvarjalci Radia Ga Ga – nova generacija, katerih oddajo boste lahko spremljali v živo na Prvem in portalu MMC.

Ker so pogovorne oddaje ali podkast postali vseprisotni in jih lahko objavlja vsak, bodo Nataša Briški, Žan Papič in Ines Pusovnik v družbi moderatorja, predsednika Društva novinarjev Slovenije Gašperja Andrineka, razpravljali o tem, ali podkast potrebuje urednika. Ne le prek podkastov, slovenski radijci še vedno uspešno prek radijskih valov nagovarjajo različne segmente javnosti. V čem je prednost živega radijskega programa? O tem se bo z radijskimi voditelji Melani Mekicar, Denisom Avdičem in Miho Šaleharjem pogovarjal Nejc Jemec. Znova bo mogoče v živo tudi poslušati oddajo Umetnost možnega, ki v ospredje postavlja ozadje, ki ga politiki sicer poskušajo skriti. Pogovor bosta vodila Tanja Starič in Aleš Kocjan.

Utrinek z Avdiofestivala 2023. Foto: Anže Furlan
Utrinek z Avdiofestivala 2023. Foto: Anže Furlan

Kako so se v iztekajoči se kolesarski sezoni odrezali Slovenci, bo poizvedoval Luka Petrič, novinar oddaje Tour 202, pri Martinu Hvastji, Slavku Jeriču in Igorju Tomincu. Goran Vojnović, pisatelj in soavtor oddaje Goran, bo predaval o dramaturgiji podkastov. Neisha in Dejan Radičević bosta v pogovoru z Andrejem Karolijem in Jernejem Sobočanom razkrila odgovor na vprašanje Kako glasba pride do poslušalcev. V pogovoru na temo dopisništev pa bodo skušali odgovoriti na vprašanje: Kako postaviti piko dogajanju po Sloveniji, če tam nisi prisoten?

V programu letošnjega Avdiofestivala bo organizirana tudi delavnica Roba Rosenthala o anatomiji radijskega prizora, zvočna igra Enosmerna vozovnica, ki je nastala v sodelovanju Radia Slovenija – programa Ars in ŠKUC gledališča, za otroke pa je organizirano poslušanje radijskega dokumentarca o pustolovščinah iz živalskega sveta Zverinice: Morski konjiček, ki nastaja v koprodukciji z Radiem France.

Na Avdiofestivalu so lani predstavili tudi tehnološko storitev in aplikacijo Radioplayer, ki omogoča dostop do različnih radijskih vsebin. Foto: Katja Kodba
Na Avdiofestivalu so lani predstavili tudi tehnološko storitev in aplikacijo Radioplayer, ki omogoča dostop do različnih radijskih vsebin. Foto: Katja Kodba

Na dogodku se boste lahko seznanili tudi z izzivi uporabe vživetvenih tehnologij v medijih, saj razvoj tehnologij razširjene resničnosti (AR) in umetne inteligence (AI) ponuja medijem priložnost za preoblikovanje digitalnega ustvarjanja, interakcije in soustvarjanja. O tem bodo spregovorili gostje iz Irske, Francije in Slovenije, ki sodelujejo pri projektu TRANSMIXR v pogovoru z Majo Ratej. Predstavljena bo tudi brezplačno dostopna literarno-zvočna aplikacija Slovanski zvočni sprehodi/Slavic Soundwalk, za katero je petinsedemdeset pisateljev in pisateljic iz Slovenije, Hrvaške in Srbije napisalo kratke zgodbe, ki jih lahko poslušate samo, če se sprehajate po Ljubljani, Zagrebu ali Beogradu.

Ponovno bo potekalo izobraževanje o urejanju zvoka s programom Hindenburg, ki je na Danskem nastal z mislijo na radijskega novinarja ali producenta podkastov. Že tretjič pa bo potekala potujoča radijska delavnica ameriškega mentorja za radio Roba Rosenthala, ki bo radijske novinarje učil pripovedovalskih veščin. Njihove zgodbe bodo predstavljene tudi v Cukrarni.