Premier Borut Pahor se je v Naskovem dvorcu srečal s predstavniki zavoda Maribor 2012 in mariborskim županom Francem Kanglerjem. Foto: BoBo
Premier Borut Pahor se je v Naskovem dvorcu srečal s predstavniki zavoda Maribor 2012 in mariborskim županom Francem Kanglerjem. Foto: BoBo
Maribor
Vlada je na seji prejšnji teden potrdila sklep, po katerem bo ministrstvo za kulturo zavodu Maribor 2012 namenilo skupno 13,4 milijona evrov za programska in operativna sredstva. Foto: Miha Lukac
Premier dorekel finančno shemo EPK-ja

Po besedah ministrice za kulturo Majde Širca se je s temi predstavljenimi sklepi vlade "transparentno in dokončno zaprla finančna konstrukcija tudi na tistih področjih, ki so ostajala še odprta".
Sklep, da bo ministrstvo za kulturo za programska in operativna sredstva zavodu Maribor 2012 namenilo skupno 13,4 milijona evrov, od tega 3,2 milijona evrov v letu 2011 ter 10,2 milijona evrov v letu 2012, je vlada sprejela na zadnji seji. Ob tem je pozvala partnerska mesta, da zagotovijo ustrezen delež sredstev tudi same.
Sredstva tudi za obnovo samostana na Ptuju
Med letoma 2011 in 2013 bo ministrstvo za kulturo zagotovilo tudi 10 milijonov evrov za sofinanciranje gradnje nove Umetnostne galerije Maribor in do dva milijona evrov za sofinanciranje prve faze obnove Dominikanskega samostana na Ptuju. Vlada pa bo zagotovila do deset milijonov evrov za sofinanciranje gradnje nove stavbe Mariborske knjižnice in ureditve Rotovškega trga.
Da je vlada s tem pokazala "aktivno držo" do projekta EPK, meni programski direktor EPK-ja Mitja Čander, ki je zato z zadnjimi pogovori zelo zadovoljen. Meni, da prinašajo predstavljeni sklepi vlade optimizem tako na programski kot investicijski ravni.
Opogumljeni, da bo program lahko kakovostno izveden
Mitja Čander še poudarja, da je pomemben tudi sklep, ki zavodu Maribor 2012 omogoča ob sredstvih ministrstva za kulturo, že zagotovljenih v državnem proračunu, tudi črpanje sredstev za razvojno naravnane programe iz drugih vladnih resorjev. "Danes sprejeti sklepi me osebno opogumljajo, da bomo lahko izvedli program res kvalitetno, seveda ob predpostavki, da bomo uspešno zaključili tudi pogovore s partnerskimi mesti prihodnji teden," je po sestanku s Pahorjem dodal Čander.
Pozitivno mnenje Igorju Teršarju
Sicer pa je svet zavoda Maribor 2012 po razpravi o predlogih za generalnega direktorja zavoda Maribor 2012 kandidatu Igorju Teršarju izdal pozitivno mnenje.
Po besedah predsednika sveta zavoda Jožefa Školča, so podprli kandidaturo direktorja javnega sklada za kulturne dejavnosti Igorja Teršarja, ker je bila njegova vloga popolna in reference primerne. "Člani sveta zavoda, ki so o kandidaturi razpravljali, ga vsi razen enega poznajo tudi po njegovem delu v javnem skladu in s tega vidika se nam je zdelo, da je on lahko primerna rešitev za vodenje zavoda. Je pa to seveda odločitev, ki je v rokah Mestne občine Maribor, mi samo dajemo eno od mnenj," je pojasnil.
O kandidaturi Vladimirja Rukavine niso odločali, saj je ta umaknil svojo kandidaturo. Na seji pa je svet zavoda obravnaval tudi začasni program dela ter finančni načrt za obdobje med januarjem in marcem letos.

Premier dorekel finančno shemo EPK-ja