Foto:
Foto:
Rudi Šeligo je leta 2000 pripravil predlog NKP-ja.
Laboratorija kulturne politike ne bo.

To je bil le eden izmed sklepov seje, katere sta se poleg članov sveta in vabljenih gostov udeležila tudi ministrica za kulturo Andreja Rihter in kandidat za novega kulturnega ministra Vasko Simoniti. Člani sveta, ki ga vodi Janez Pipan, so omenjeni predlog sprejeli soglasno. Vse potrebno za udejanitev oblikovanja institucije naj bi bilo pripravljeno v šestih mesecih.

Institucija bo tudi velik finančni zalogaj
Pri utemeljevanju potrebe po instituciji za uveljavljanje slovenske kulture na tujem so se člani razpravljalci oprli na vrsto dokumentov.

Med njimi so predlog Nacionalnega kulturnega programa (NKP) iz leta 2000, ki ga je pripravil Rudi Šeligo, letos sprejeta resolucija NKP z veljavnostjo do leta 2007 in koalicijska pogodba nove vlade. V razpravi pa so izpostavili tudi dejstvo, da za uresničitev tega projekta potrebujejo znatno več sredstev (200 namesto dosedanjih 40 milijonov tolarjev).

NE! Laboratoriju kulturne politike
Na seji so sprejeli še predlog finančnega načrta za leto 2005 in podprli prizadevanja ministrstva za raziskave na področju kulturne politike, niso pa sprejeli pobude za ustanovitev Laboratorija kulturne politike. Slednji je bil zamišljen kot raziskovalni servis nacionalne kulturne politike, ki naj bi ministrstvu in svetu pripravljal elaborate in ekspertize.

Predviden proračun sveta znaša 10 milijonov tolarjev, potrditi pa ga mora še minister za kulturo.

Program po zamenjavi ministrov
Skupino članov v sestavi Mitja Čander, Lilijana Stepančič, Miran Zupanič in Simon Kardum (tajnik) so pooblastili za pripravo programa dela za leto 2005, ki pa ga bodo oblikovali šele po tem, ko bo svojo funkcijo prevzel novi kulturni minister. Pri delovanju pa bodo poleg spremljanja zakonodaje na področju kulture poseben poudarek namenili tudi lastnim pobudam članov sveta.

Naslednja seja bo predvidoma 17. februarja.