Foto:
Foto:
Na seji je sodelovala tudi Andreja Rihter.

Predsednik sveta Janez Pipan je na pogovor o problematiki gledališča povabil tudi nekaj gostov, med katerimi so se seje udeležili ministrica za kulturo Andreja Rihter, predsednik upravnega odbora gledališča Boris Kuret, v. d. direktorja gledališča Marjan Kravos, Jadranka Šturm Kocjan z Urada RS-a za Slovence v zamejstvu in po svetu pri zunanjem ministrstvu.

Sogovorniki so se strinjali, da je težavo treba reševati dolgoročno, kot del kulturne politike države, in vzpostaviti vizijo za obstoj gledališča.

Zaključke bo oblikovala delovna skupina
V razpravi pa niso oblikovali zaključkov, tako da jih bo naknadno oblikovala delovna skupina, ki jo sestavljajo Janez Pipan, Drago Jančar in Simon Kardum. Slednjega je ministrica Rihterjeva po pooblastilu vlade imenovala za sekretarja sveta.

Dejavni vpliv na (kulturno) politiko
Pipan je na seji pojasnil svoj pogled na naloge sveta, ki naj bi dejavno vplival na dogovore v politiki, ožje v kulturni politiki, pa tudi v kulturi, ter se hitro odzival na strateška vprašanja, ki bodo usmerjala slovensko kulturo kot celoto.

Svet sestavljajo Renata Salecl, Lilijana Stepančič, Evgen Bavčar, Miran Zupanič, Mitja Čander, Drago Jančar in Janez Pipan (predsednik).

Dolga pot do novega sveta
Imenovanje nacionalnega sveta za kulturo opredeljuje krovni zakon o kulturi iz leta 2002. Zaradi problemov pri izbiri članov sveta - te mora potrditi državni zbor - pa je bil ta potrjen šele sredi julija 2004. Ker novi svet tako dolgo po začetku veljavnosti zakona ni bil imenovan, je do letošnje pomladi svoje funkcije opravljal še stari svet za kulturo, ki mu je predsedoval Slavko Pregl.

Strokovnost da, politična usmeritev ne
Vlada je že v letu 2003 večkrat podala predloge za kandidate za članstvo v novem svetu, ki so tudi izpolnjevali strokovna merila. Poslanci državnega zbora, ki morajo člane sveta potrditi, pa so vedno znova načenjali vprašanje politične sprejemljivosti kandidatov.