Marjan je med čakanjem na recepciji znal zabavati občinstvo, ki je čakalo na vhod v studio, starlete, zvezde in pomembneže: od gospodarstvenikov do politikov, od zdravnikov do doktorjev znanosti. Marjan je imel pravo besedo za vsakogar. Ko je recepcija še stala nasproti vhodnih vrat, se je dobesedno soočal z vsemi; vedno tako, da mu danes niso kos niti kolegi iz uredništev, ki sprejemajo goste. Profesionalec od glave do peta, obenem pa velik šarmer in zabavljač. Marjan je znal biti vse.

Marjan Baloh. Foto: MMC RTV SLO
Marjan Baloh. Foto: MMC RTV SLO

Marjan se je pri generalnem direktorju zavzel za človeka, ki so ga preganjali, ustavil je nekdanjega predsednika programskega sveta g. Kocjančiča, človeka z avtoriteto, in mu povedal, da je to ali ono šlo predaleč ter da mu gledalci in obiskovalci povedo, da je nekaj bilo zares odlično. Bil je varuh pravic gledalcev in poslušalcev, sindikalni zaupnik, zagovornik ponižanih in tisto, za kar je bil slabo plačan – receptor. Da ne bo pomote, Marjan ni nikoli, ampak zares nikoli omenil, da je slabo plačan, da tega ne bo delal, da dela že tri vikende zapored, pa četudi je to bilo res, ampak njegovi kolegi so bili bolni, ali pa so imeli majhne otroke – in otroke je imel Marjan izjemno rad, in oni njega.

V času, ko sem morala cele ponedeljke in torke preživljati na RTV Slovenija, vrtci in šole pa delajo le do 17. ure, mož pa je tudi imel popoldansko delo, sem bila v službo velikokrat prisiljena pripeljati hčer. Takoj se je zaljubila v Marjana. Če je le imela priložnost, je kar ostala pri njem, on pa jo je, širokosrčen in duhovit, velikokrat "imenoval" za pomočnico. Učil jo je, kako se vljudno sprejema goste in jo za vsak lep sprejem nagradil s čokolado ali bonbonom. Marjan je namreč v svojem predalu imel vse – od barvic do parfuma in klešč. Spletla se je zgodba o Marjanu, nadomestnem dedku, in deklici, ki je oba dedka prezgodaj izgubila. Še dolgo po njegovem odhodu je v prostoru zadaj visel stenčas s sličicami Marjana in gostov, ki jih je narisala. Marjan je za vsakega otroka, ki je prišel, imel več kot le lepo besedo, bil je RTV-jevski Dr. Fig, le da je fige nadomeščal s tistim, kar je imel. Če mu je priboljškov zmanjkalo, je že našel nekoga, da je šel v Žito po nove …

Sorodna novica Človek, ki je zamenjal skoraj 20 direktorjev

Toda Marjan ni bil le nežna duša, njegove roke so skrivale zgodbo o mladostniških sanjah, da bi postal boksar. Pripovedoval mi je o svojih borbah in o tem, v čem je bil najboljši. Velikokrat se je ob krivicah razjezil in trdil, da je bolj pošteno v ringu – tam se dva spopadeta iz oči v oči, brez pritlehnih iger in zahrbtnih potez. Marjan je bil velik poštenjak, takih, kakršnih ne delajo več. Velikokrat mi je rekel, da sva si v tem najbolj podobna – to, da bi bil svet pravičen do vseh, se nama je zdelo, da bi bil največji dosežek za vse, za nas in za vse okoli nas.

Svet pa ni pravičen. Najprej je bil krivičen do Marjana, RTV mu nikoli ni izkazala časti, ki bi si jo zaslužil. Bil je legenda televizijske recepcije, njen pravi obraz: urejen, širokih obzorij, z odlično retoriko, visokih manir in neskončno zabaven. Vse, kar mora biti nekdo, ki dela v tej hiši in še več. Z RTV je odšel prezgodaj, ob nesreči, ki se mu je zgodila, je bil prepuščen družini, predvsem hčeri, naši sodelavki Mojci. Boleče in dolgo je bilo njegovo slovo, ampak on bi rekel, da ga nekdo tam zgoraj preizkuša, preizkuša, kako veliko je njegovo srce, kako močno je njegovo telo, koliko gorja lahko prenese.

Dragi Marjan! Vsa ta leta te pogrešam. Pa nisem edina. Pogrešala te bom do konca življenja – in ne bom edina. So ljudje, ki te preprosto zaznamujejo s svojo človečnostjo. Ti si svoje sledi pustil v naših srcih, pustil si jih med zaposlenimi na RTV Slovenija. Tega ne bo nihče izbrisal.
Glede na to, da sva se vedno šalila, naj zaključim v tvojem slogu. Nekoč sem ti povedala, kako tesno sem povezana s svetim Petrom, ti pa si rekel, da boš na onem svetu šel k njemu v službo. Seveda sem takoj pripomnila, da ga boš zasenčil in da bodo čez nekaj stoletij rekli, da greš k svetemu Marjanu. Če si koga zares želim srečati na oni strani, si to ti – pa svetega Petra lepo pozdravi!