"Ivan Cankar ni samo največji mojster slovenske besede, temveč tudi človek, ki je združeval vrednote, ki še danes predstavljajo vrednotno središče Slovenije in demokratičnega sveta," je v pismu med drugim zapisal evropski poslanec Zver. Foto: MMC RTV SLO

Na predsednika republike Boruta Pahorja je naslovil pismo, v katerem mu predlaga, naj se zavzame, da se postavi "spomenik enemu največjih sinov naše domovine".

"Ivan Cankar ni samo največji mojster slovenske besede, temveč tudi človek, ki je združeval vrednote, ki še danes predstavljajo vrednotno središče Slovenije in demokratičnega sveta," je v pismu med drugim zapisal evropski poslanec Zver (SDS/EPP) in ob tem spomnil, da v teh dneh praznujemo 140 let od njegovega rojstva, bliža pa se tudi stota obletnica njegove smrti.

Poudaril je, da je bil Cankar tudi domoljub, demokrat z izrazitim socialnim čutom in nekdo, ki je sanjal o družini evropskih narodov. V iskanju politično dobrega je ostro kritiziral ustaljene politične prakse vseh treh tradicionalnih slovenskih političnih taborov. "Prerasel je tedanje politične delitve in se zavzemal za novo politiko, ki bi bila skladna z zahtevami časa," je v pismu Pahorju med drugim zapisal Zver.

Primerna počastitev stoletnice smrti
Pobudo za postavitev kipa velikemu slovenskemu mojstru besede Ivanu Cankarju je Zbor za republiko predstavil februarja, ob kulturnem prazniku. Po mnenju članov zbora bi moral stati nekje v središču Ljubljane. Predlagajo Kongresni trg, kjer je Cankar nazadnje bival. Želijo si, da bi bil kip izdelan do leta 2018, da bi z njim primerno počastili 100. obletnico Cankarjeve smrti.