Oktobrsko avstrijsko kulturno prestolnico bo odprl avstrijski veleposlanik Clemens Koja z fotografsko razstavo Ericha Lessinga, ki je tematiziral skoraj vse osebnosti in zgodovinske dogodke druge polovice 20. stoletja v Evropi, veliko pozornosti pa je namenil takratnim državam vzhodnega bloka. Foto: Zavod Maribor 2012
Oktobrsko avstrijsko kulturno prestolnico bo odprl avstrijski veleposlanik Clemens Koja z fotografsko razstavo Ericha Lessinga, ki je tematiziral skoraj vse osebnosti in zgodovinske dogodke druge polovice 20. stoletja v Evropi, veliko pozornosti pa je namenil takratnim državam vzhodnega bloka. Foto: Zavod Maribor 2012
Oskar Kokoschka
Na Ptuju bo na ogled razstava manj znanih del enega najvidnejših predstavnikov avstrijskega ekspresionizma, Oskarja Kokoschke. Predstavljene bodo kartice za Dunajske delavnice v secesijskem duhu, knjižne opreme, naslovnica za znamenito revijo Der Sturm, ekspresiven litografski ciklus Uklenjeni Columbus in številni portreti v tehniki litografije. Foto: EPA
Kavamura je Slovenijo obiskal tudi kot predsednik nevladne kulturne fundacije EU - Japan Fest Japan Committee s sedežem v Tokiu, ki že dvajset let skrbi za promocijo japonske kulture v evropskih prestolnicah kulture. Tudi v Mariboru je fundacija v sodelovanju s Kulturnimi ambasadami oblikovala bogat in raznolik kulturni program. Prav omenjena fundacija je najbolj zaslužna, da lahko letos v Mariboru in partnerskih mestih EPK spremljamo vrhunske japonske umetnike. Foto: Zavod Maribor 2012
Obisk bodo japonski gostje sklenili z ogledom Mednarodnega koncerta mladih, na katerem bo nastopilo 22 japonskih zboristk, ki se bodo pridružile Zboru Evropske prestolnice kulture s solistko Niko Gorič in kvartetu čelistov iz Turkuja, lanske evropske prestolnice kulture. Foto: Zavod Maribor 2012

Mesec avstrijske umetnosti je z razstavo zgodovine Evrope v fotografijah od leta 1945 enega najpomembnejših avstrijskih fotografov Ericha Lessinga odprl avstrijski veleposlanik Clemens Koja. Uvodni dan avstrijskega meseca sta zaznamovali še odprtji dokumentacijske razstave ob 150. obletnici rojstva slikarja Gustava Klimta, enega od začetnikov moderne, ter fotografska razstava o uničenju in obnovi znamenitega starega mostu v Mostarju z naslovom Povezava za mir Mostar 3000.
V sredo bo v organizaciji znamenite založbe Droschl v Univerzitetni knjižnici Maribor potekalo literarno branje, dan pozneje pa na Lentu celodnevni umetniški projekt Drau/Drava - KlangMobil, ki spodbuja dolgoletno interdisciplinarno in multinacionalno sodelovanje arhitektov, književnikov, glasbenikov in skladateljev iz dravskega kulturnega prostora.
Filmska pokrajina med nekdanjim in aktualnim EPK-jem
Na 56 kilometrov dolgem linijskem poletu od Gradca do Maribora bodo v soboto avtorji ustvarili filmski portret, posnet brez prekinitve, ki prikazuje živo pokrajino v zračni črti med geografsko najbližjima evropskima prestolnicama kulture, nekdanjo in aktualno. Posnetki bodo v Mariboru na ogled od 19. oktobra do 4. novembra.
Literarni simpozij in kriminalke
O avstrijskem literarnem klasiku Robertu Musilu (ravno v tem času je pri Študentski založbi izšla knjiga Zgodbe, ki to niso, prevod njegovih zgodb, ki jih je Musil objavljal v časopisih in revijah med letoma 1902 in 1933) se bo med 11. in 12. oktobrom razpravljalo na mednarodnem simpoziju. Ob mednarodnih dnevih kriminalk Komisarji na delu bodo v Kinu Udarnik med 17. do 20. oktobrom ljubiteljem žanra na voljo znane televizijske kriminalke z nemškega govornega področja. Dela ene najvidnejših osebnosti evropske likovne umetnosti 20. stoletja, Oskarja Kokoschke, bodo od 19. oktobra dalje predstavljen v ptujski Miheličevi galeriji.
Japonska delegacija na večdnevnem obisku
1. oktobra pa sta mariborski podžupan Tomaž Kancler in generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer sprejela japonske goste, ki so v Evropsko prestolnico kulture prišli na večdnevni obisk in se že sestali tudi z direktorji kulturnih institucij in umetniki.
Predsednik družbe Hitachi Takaši Kavamura je v svojem nagovoru na sprejemu v SNG Maribor izpostavil dvajset let samostojnosti Slovenije in pomembnost naziva Evropske prestolnice kulture, ki ga ima Maribor v tem letu, in poudaril, da EU-Japan Fest Committee prav toliko let podpira japonske kulturne projekte v okviru Evropskih prestolnic kultur.
"Udejstvovanje japonskih umetnikov v Evropskih prestolnicah kulture je razvilo dolgotrajne prijateljske vezi med umetniki in lokalnimi prebivalci evropskih držav in na Japonskem," je dejal Kawamura in obenem izrazil globoko hvaležnost nad slovenskim sočutjem in izrečenimi spodbudami po potresu in cunamiju, ki sta lansko leto prizadela Japonsko.
Po besedah Žilič Fišerjeve ima sodelovanje s fundacijo EU-Japan Fest za EPK izjemen pomen. "S podporo fundacije smo omogočili boljše razumevanje različnih področij japonske umetnosti, obenem pa poglobili odnose med umetniki, institucijami in obema državama. Še več, spletli smo nove vezi, celo prijateljstva, ki pripomorejo k rušenju stereotipov, umikanju nevidnih zidov med kulturami," je poudarila Žilič Fišerjeva.
Kulturno in gospodarsko povezovanje
Japonska delegacija se bo med obiskom srečala tudi z vodilnimi slovenskimi gospodarstveniki ter predstavniki državnih in lokalnih oblasti. Izvršnega direktorja in predsednika japonske družbe Hitachi Takašija Kavamuro, ki ga je spremljal japonski veleposlanik v Sloveniji Tošimicu Išigure, je sprejel tudi minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk ter na srečanju izpostavil veliko zanimanje za Japonsko. Dokaz za to je po njegovih besedah tudi dejstvo, da se približno 200 slovenskih študentov uči japonščine.
Opozoril je na pravkar objavljeni razpis, ki bo omogočil tujim raziskovalcem, da za kratek čas obiščejo Slovenijo in se vključijo v raziskovalno delo. Omenjeni razpis bi lahko bil po besedah ministra zanimiv tudi za kakega japonskega mladega raziskovalca, da opravi svoj doktorski študij v Sloveniji. Po ministrovih besedah je Japonska zanimiv primer uporabe informatike v srednji in starejši generaciji, podjetje Hitachi pa eden izmed potencialnih partnerjev. Kavamura se bo sicer o možnostih sodelovanja med državama pogovarjal tudi na ministrstvu za gospodarstvo.