Film sledi med drugim opismenjevanju slepih otrok, študiju in vključevanju v svet znanja ter branju kot izkušnji estetskega in avtorefleksije. Foto:
Film sledi med drugim opismenjevanju slepih otrok, študiju in vključevanju v svet znanja ter branju kot izkušnji estetskega in avtorefleksije. Foto:
Mitja Čander
Dokumentarec Besede onkraj vidnega nenehno išče točke in dileme, ki so skupne vsem ljudem, ne glede na rasno, socialno ali kulturno pogojenost.
Mitja Čander in Matjaž Latin
Film je nastal po avtorefleksivnem eseju programskega direktorja zavoda Maribor 2012 Mitje Čandra Gotski gozd.

"Predvsem se mi je zdelo pomembno pokazati drugačno sliko slepih in njihovega odnosa do sveta, okolja, do knjig, kot smo jo vajeni običajno," je po premieri v Kinodvoru poudaril Čander. Film, ki bo kot dokumentarec meseca predvajan danes ob 21.00 na 1. programu TV Slovenija, je po Čandrovem scenariju posnel režiser Matjaž Latin.
V filmu slabovidni s svojimi izkušnjami razkrijejo slepoto kot fizično, psihološko in socialno danost. "Želeli smo predvsem pokazati intenziven odnos med človekom in svetom ne glede na fiziološke danosti človeka," pojasnjuje Čander.
Dokumentarec skuša prek številnih osebnih zgodb in refleksij strokovnjakov preplesti številne teme, ki se odpirajo ob preseku dveh pomembnih družbenih kategorij - slepote kot fizične, psihološke in socialne danosti na eni in knjige kot nosilke civilizacijskega razvoja in prostora individualne svobode na drugi strani. S svojimi izkušnjami in pronicljivim filozofskim pogledom v svet slabovidnih popeljejo Branko Čeak, Aleksandra Surla, Branko Petovar, Tomaž Brejc, Marko Mikulin, Aksinija Kermauner, Alem Mešinović, Anja Pustak Lajovic, Tomaž Wraber, Alenka Zupančič, Tomo Virk in Boštjan Vuga.
Mitja Čander, ki se s knjigami tudi poklicno ukvarja, je prepričan, da je razmerje med človekom in svetom izrazito kompleksno in nikakor ne sloni na zgolj vizualnem, ampak sloni na vseh naših čutih in še na marsičem. Prav odnos do knjig, pravi, je tisti teren, na katerem se odnos človeka do sveta lahko "preizpraša in zajame v vsej njegovi kompleksnosti".
Film, ki pokaže, da smo si vsi podobni
Predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Tomaž Wraber ocenjuje film za pomemben, saj pokazaže zgodbe, ki jih doživlja sam, pa tudi mnogi slepi in slabovidni. "Film je te izkušnje zložil v zanimiv kolaž in temu dal za ogledalo še percepcijo videčih. S tem je prišlo do nove kakovosti, ki kaže, da smo si vsi podobni," je povedal in izrazil upanje, da bo film pomagal javnosti prepoznati populacijo slepih in slabovidnih.
S snemanjem filma, ki je nastal s pomočjo Ministrstva za kulturo R.S. in v sodelovanju z RTV Slovenija v produkciji Zavoda vizualni laboratorij, so končali aprila lani, potem je odpotoval na filmski festival v Beograd, jeseni pa smo ga videli tudi na 14. festivalu slovenskega filma v Portorožu.