V filmskem skladu zaradi neugodne situacije ob letošnjih 636 tisoč evrih, ki so na voljo za program, predlagajo še aktivacijo  4,5 milijona evrov sredstev iz proračunov za leti 2011 in 2012. Foto: MMC RTV SLO
V filmskem skladu zaradi neugodne situacije ob letošnjih 636 tisoč evrih, ki so na voljo za program, predlagajo še aktivacijo 4,5 milijona evrov sredstev iz proračunov za leti 2011 in 2012. Foto: MMC RTV SLO
Kajetan Kovič: Maček Muri
Člani komisije filmskega sklada so se že odločili za dva animirana filma: Boles v režiji Špele Čadež in Maček Muri, ki ga bo režiral Boris Dolenc. Foto: Emka
Miami, Jan Cvitkovič
Le v primeru, da bo vlada sprejela spremenjeni letni načrt sklada, se bo že odobrenim projektom na spisku za realizacijo pridružil med drugim tudi kratki film Daljnovod Jana Cvitkoviča. Foto: EPA


Filmski sklad je zaradi trenutno neugodne situacije namreč v torek spremenil letni poslovni in finančni načrt, ki pa ga mora potrditi vlada. Razlogi za spremembo letnega načrta filmskega sklada so po besedah predsednice nadzornega sveta sklada Marjetice Mahne predvsem v tem, da je moral lani sklad na zahtevo računskega sodišča in ministrstva za kulturo porabiti ves denar. V preteklih letih pa so bili za tekoči program poleg letnih sredstev iz proračuna na voljo še pretekli presežki, saj, denimo, v letih 2007 in 2008 nekateri programi niso bili realizirani.
Bodo prihodnji proračuni rešili vse letošnje filme?
Zato mora letos sklad skoraj 85 odstotkov vseh sredstev za filme porabiti za starejše projekte, medtem ko je za letošnji program ostalo le še slabih 15 odstotkov sredstev. Ker filmi po novih pogojih poslovanja ne nastajajo več dve koledarski leti, ampak 24 mesecev, kar v praksi ponavadi pomeni tri proračunska leta, želijo člani nadzornega sveta finančna sredstva pridobiti tudi iz prihodnjih dveh proračunov.

Ob letošnjih 636 tisoč evrih, ki so na voljo za program, zato predlagajo aktivacijo še 4,5 milijona evrov sredstev iz proračunov za leti 2011 in 2012. Mahnetova je prepričana, da takšna rešitev ne bo preveč posegala ali ogrozila programov prihodnjega filmskega centra in dejavnosti njegovega direktorja. Vladna odločitev o spremenjenem letnem načrtu naj bi bila po Kadunčevih napovedih znana v roku 14 dni.
Cilj za večino filmov vsaj 10 tisoč gledalcev, prednost komedijam
Tako je tudi od vlade odvisno, ali bo na razpisu sprejetih osem kratkih in dolgometražnih filmov ali zgolj pet, če novi načrt ne bo potrjen. Ne glede na odločitev vlade je komisija, ki je izbirala projekte, že sprejela kratki film Oči, a lahko jaz šofiram Mihe Hočevarja in dolgometražne filme Izlet Nejca Gazvode, Nahrani me z besedami Martina Turka, Odmevi časa in reka Eme Kugler ter Shanghai Marka Naberšnika, za katerega pa bo zaradi visokega proračuna treba poiskati še dodatna finančna sredstva.
Pri odločanju za projekte je komisija upoštevala mnogo kriterijev. Vsi filmi, razen tistih s skromno finančno podporo, imajo na primer cilj doseči vsaj 10 tisoč gledalcev, v primeru enakega števila ocenjevalnih točk pri več projektih pa imajo prednost komedije.
Čas stare ekipe filmskega sklada se izteka
Če bo vlada sprejela spremenjeni letni načrt sklada, se bodo zgoraj naštetim projektom na spisku za realizacijo pridružili še kratka filma Kdo se boji črnega moža? Janeza Lapajneta in Daljnovod Jana Cvitkoviča ter celovečerca Ivan Matevža Luzarja in Vandima Jasne Hribernik. Člani komisije so se tudi že odločili za dva animirana filma: Boles v režiji Špele Čadež in Maček Muri, ki ga bo režiral Boris Dolenc. Prav tako bo filmski sklad podprl štiri dokumentarce: Visaless v režiji Petre Seliškar, Več nas bo... v režiji Janeza Janše, Izbrisani otroci režiserja Damjana Kozoleta ter Roke in srca režiserja Mirana Zupaniča.

Igor Kadunc je še povedal, da se čas delovanja stare ekipe filmskega sklada izteka, saj zakon o Slovenskem filmskem centru, ki bo zamenjal Filmski sklad RS, velja, vlada mora v 14 dneh sprejeti le še ustanovni akt. Sklad bo deloval vse do vpisa Slovenskega filmskega centra v sodni register.