Brata Coen se lahko v svoji dolgi karieri pohvalita celo vrsto naslovov, ki so vedno znova prepričali filmske kritike. Foto: EPA
Brata Coen se lahko v svoji dolgi karieri pohvalita celo vrsto naslovov, ki so vedno znova prepričali filmske kritike. Foto: EPA

Gre za priznanje, ki ga poslovnež in človekoljub Dan David podeljuje za izjemne dosežke na področju znanosti, tehnologije, kulture in družbe v kategorijah preteklost, sedanjost in prihodnost. Joel David in Ethan Jesse Coen, ki sta posnela filmske klasike, kot so Fargo iz leta 1996, Veliki Lebowski iz leta 1998, nedavnega dobitnika štirih oskarjev Ni prostora za starce in letošnjega nominiranca Pravi pogum, sta nagrajena za sedanjost. Joel Coen je ob prevzemu nagrade povedal , da je že dolgo časa želel obiskati Izrael in da je tam živela njegova mama.

Nagrado Dana Davisa od leta 2001 podeljuje istoimenska fundacija v sodelovanju z Univerzo v Tel Avivu, vredna pa je milijon dolarjev (710.000 evrov). Za preteklost so jo letos podelili ameriškemu evolucijskemu biologu in profesorju Marcusu Feldmanu, nagrado za prihodnost pa je prejel ameriški biokemičarki in biofizičarki Cynthii Kenyon ter ameriškemu profesorju genetike Garyju Ruvkunu.
Doslej so nagrado prejeli ameriški podpredsednik in Nobelov nagrajenec Al Gore, izraelski pisatelj in novinar Amos Oz, nekdanji britanski premier Tony Blair ter ameriški čelist in grammyjev nagrajenec Yo-Yo Ma.