Colin Firth, ki ga kritiki niso mogli prehvaliti že po lanskem filmu Toma Forda A Single Man, se je še z enim izvrstnim nastopom zasidral med najbolj cenjene britanske igralce svoje generacije. Foto:
Colin Firth, ki ga kritiki niso mogli prehvaliti že po lanskem filmu Toma Forda A Single Man, se je še z enim izvrstnim nastopom zasidral med najbolj cenjene britanske igralce svoje generacije. Foto:
The King's Speech
V ospredju filma je tesno prijateljstvo, ki se splete med kraljem in njegovim terapevtom.
The King's Speech
Drugi sin kralja Jurija V. nikoli ni računal na to, da bo kralj; celo mladost je preživel v senci starejšega brata Edwarda. Po 'obveznem' službovanju v mornarici se je leta 1923 poročil z Elizabeth Bowes-Lyon; rodila sta se jima hčerki Elizabeth (trenutna angleška kraljica) in Margaret.

preteklosti so nagrado občinstva na festivalu v Torontu med drugim dobili filmi Revni milijonar, Lepota po ameriško in (lani) Precious. Vsekakor dobri (oskarjevski) obeti za letošnji zmagovalni film, The King's Speech.

The King's Speech (Kraljev govor) Toma Hooperja je včeraj, kot so mnogi že vnaprej napovedovali, na 35. mednarodnem filmskem festivalu v Torontu dobil nagrado občinstva, kar je obenem tudi najvišja nagrada prireditve. Najpomembnejši filmski festival v Severni Ameriki (poleg Sundancea) namreč načeloma ni tekmovalen, kar pomeni, da nima žirije, ki bi odločala o najboljših. Izberejo le najboljše kanadske prispevke: letos so bili to Incendies (najboljši film), The High Cost of Living (najboljši prvi film) in Les Fleurs de l'age (najboljši kratki film).

S kraljevim blagoslovom ... recimo
Scenarij za film o očetu Elizabete II., angleškem kralju Juriju VI., ki je moral premagati svojo govorno napako, če je hotel na predvečer druge svetovne vojne z avtoriteto zavladati narodu (na oblast je leta 1936 prišel po nenadni abdikaciji svojega brata), je napisal David Seidler. V mladosti je namreč tudi sam jecljal in kraljevo spopadanje s težavo je bilo zanj navdihujoče. Film o malo znani anekdoti britanske zgodovine je hotel posneti še pred leti - in, kot se spodobi, prosil kraljico mati za dovoljenje. Načeloma je privolila, a ne v času njenega življenja. Takrat seveda nihče ni vedel, da to pomeni še trideset let - priljubljena kraljeva mati je živela kar 101 leto.

Kdo bi se lahko kosal s Hitlerjevim kriljenjem?
Ko se je kralj zavihtel na prestol, ni bil sposoben nagovoriti ljudstva v 58 deželah, ki so tvorile Britanski imperij, "torej četrtine svetovnega prebivalstva", je na premieri poudaril režiser. In če je imel angleški kralj težave že z izgovarjavo besed, so bili za največjega protiigralca na takratni politični šahovnici, Adolfa Hitlerja, značilni "bleščeči, napadalni, tekoči in jasno izraženi" govori.

Kralja je zaigral Colin Firth, avstralskega terapevta Lionela Loguea, ki je vladarju pomagal, da se je otresel jecljanja, pa je upodobil Geoffrey Rush. Abdicirani brat Edward, ki se je prestolu odpovedal, da bi se poročil z za kraljevo družino ne dovolj "plemenito" Američanko Wallis Simpson, je Guy Pearce, Helena Bonham Carter pa nastopi v vlogi kraljeve žene.

Firth tukaj ne igra na karto prikupnega, jecljavega zmedenca
Ne samo občinstvu, Kraljev govor je bil všeč tudi kritikom. "Redko videna kombinacija umetniškega in zelo gledljivega filma," je splošni konsenz. "Glavni vir vitalnosti filma je naelektreni kontrast med čudovito razrvanim monarhom Colina Firtha in slastno predrznim terapevtom Geoffreyja Rusha," je prepričan recenzent Joe Morgenstern. "Čeprav nista lahki, obe glavni vlogi igralcema ponudita precej priložnosti, da se pošalita na račun svojega poklica. Colin Firth (ki je deset let starejši - in precej bolj čeden, kot je bil Jurij ob kronanju) je prej že večkrat igral na karto 'jecljajočega Angleža', denimo v Prevzetnosti in pristranosti, a tukaj gre za veliko več kot le prikupen tik; ko zaripne v obraz in škrta z grlom, je videti kot človek, ki se utaplja na suhem," se je strinjal tudi kritik Varietyja.

"Prva spremljevalka" festivala je postal kenijski film The First Grader Justina Chadwicka. Prvošolček je zgodba o 84-letnem moškem, ki sklene nadoknaditi izpuščeno šolanje, za katerega je bil v mladosti prikrajšan, ker se je boril za osvoboditev Kenije izpod britanskega kolonialnega jarma. Nagrado mednarodnega združenja kritikov FIPRESCI je dobil ameriški film Beautiful Boy (režija: Shawn Ku), posebno omembo pa si je zaslužila še francoska drama L'Amour Fou Pierra Thorettona.