Nogometna drama Gridiron Gang osvaja ameriške kinodvorane. Foto: Reuters
Nogometna drama Gridiron Gang osvaja ameriške kinodvorane. Foto: Reuters
Scarlett Johansson in Brian De Palma
Kritiki so razočarani nad Črno dalijo. Foto: EPA
Christopher Reeve
Pokojni "Superman" je podpisan kot režiser baseballsko obarvane risanke Everyone's Hero. Foto: EPA
Zach Braff
Romantična drama The Last Kiss z Braffom v glavni vlogi se v prvem koncu tedna predvajanja ni najbolje odrezala. Foto: EPA

Gridiron Gang z The Rockom v glavni vlogi je v prvih treh dneh predvajanja prinesel 15 milijonov dolarjev zaslužka. To je drugi "nogometni" film v treh tednih, ki mu je uspelo osvojiti prvo mesto na lestvici gledanosti - nogometna saga Invincible z Markom Wahlbergom se je na prvo mesto zavihtela z dobičkom 17 milijonov in na vrhu ostala dva tedna. Ta teden je omenjena uspešnica iz hiše Walta Disneyja na šestem mestu, njen skupni dobiček doslej znaša 50,9 milijona.

"Sanjsko" občinstvo so mladi moški
Produkcijski stroški Gridiron Ganga so znašali okrog 30 milijonov dolarjev. Začetni zaslužek je podoben kot pri nedavnih filmih Doom in Walking Tall z rokoborcem The Rockom v glavni vlogi. A še vedno je manjši od njegove uspešnice iz leta 2003 Kralj škorpijonov, ki je zaslužil kar 36 milijonov v otvoritvenem koncu tedna. The Rock tokrat igra nadzornika za pogojni izpust, ki skupino mestnih barabinov pripelje do športne slave. Tako kot Invincible je Gridiron Gang pod režijsko taktirko Phila Joanouja posnet po resnični zgodbi. Film je namenjen občinstvu, za katerega se "pulijo" vsi hollywoodski studii - mladim moškim.

Kritiki raztrgali Črno dalijo
Apatija filmskega občinstva in slabe kritike so slabo vplivale na Črno dalijo Briana De Palme se je znašla na drugem mestu z 10,4 milijona. Triler z Joshem Hartnettom in Scarlett Johansson v glavnih vlogah je navdihnil nerešen umor nadebudne igralke v Los Angelesu leta 1947. Stroški produkcije filma so znašali okrog 60 milijonov, slab uspeh ob začetku predvajanja pa pomeni osebni neuspeh za predsednika Universal Pictures Marca Shmugerja, ki je bil tesno povezan s projektom. Na lanskem filmskem festivalu v Cannesu je Shmuger povedal, da je obiskal snemanje filma in da je navdušen nad vsem, kar je videl. Kritiki pa so bili - manj navdušeni. Pri Los Angeles Times so film opisali kot napihnjen, pri Wall Street Journalu pa kot dolgočasen.

Baseballske teme manj donosne od nogometnih
Še slabše se je godilo bejzbolski risanki Everyone's Hero na tretjem mestu z le 6,2 milijona dolarjev in romantični drami The Last Kiss s 4,7 milijona. "Zmagovalec" prejšnjega konca tedna, nadnaravni triler The Covenant, je zaslužil prav toliko.

Everyone's Hero - režijske zasluge gredo pokojnemu "Supermanu" Christopherju Reevu - se osredotoča na dogodivščine mladega navijača newyorških Yankeejev v dobi gospodarske depresije v ZDA in govorečega netopirja, katerega lastnik je slavni Babe Ruth. Film je v kinodvorane poslal 20th Century Fox. Pravijo, da so na zaslužek, ki znaša okrog 6,2 milijona dolarjev, tudi ciljali. The Last Kiss pa je remake italijanskega filma, v njem pa "Mladi zdravnik" Zach Braff igra arhitekta, ki prevara svoje noseče dekle in nato ugotovi, da je bila to slaba zamisel.

Prvih 12 filmov na lestvici naj bi v preteklem koncu tedna zaslužilo 62 milijonov dolarjev, kar je 15 odstotkov več od prejšnjega tedna, ko je bila prodaja vstopnic najnižja v zadnjih treh letih, a 12 odstotkov manj od tega konca tedna prejšnje leto.