Prijatelja sta imela isto odskočno desko - film Jaz pa tebi mamo (2001) - je pa res, da se je Gael odrinil višje. Foto: Reuters
Prijatelja sta imela isto odskočno desko - film Jaz pa tebi mamo (2001) - je pa res, da se je Gael odrinil višje. Foto: Reuters
Gael Garcia Bernal in Diego Luna
Igralca sta pred dnevi proti domači ekipi odigrala tudi prijateljsko nogometno tekmo. Foto: Reuters

"Sanjsko moštvo" novega vala mehiškega filma je na tihoocenski obali začelo snemati prvi film po šestih letih. Pred kamero bo ta združil Gaela Garcío Bernala in Diega Luno. Komedije Rudo y cursi (Robato in kičasto) sicer ne bo posnel nobeden izmed "velikih treh" režiserjev, ki so v zadnjih letih navdušili svet, je pa res, da vajeti niso popolnoma spustili iz rok: film o bratih nogometaših bo posnel Carlos Cuarón, mlajši brat slavnejšega Alfonsa (ki je lani posnel, denimo, Otroke človeštva, pred leti pa road-komedijo Jaz pa tebi mamo, v kateri sta nastopila zgoraj omenjena igralca).

Obeta se nam filmski peterček
"Tako je, kot da se je spet zbrala družina," opisuje Alfonso Cuarón, ki pri filmu sodeluje kot eden izmed producentov; drugi je njegov prijatelj in kolega Alejandro Gonzalez Iñárritu, ki je bil letos nominiran za oskarja za najboljši film (Babilon). Režiserja sta - v družbi "tretjega mušketirja", Guillerma del Tora - nedavno ustanovila produkcijsko hišo Cha Cha Cha, ki je s studiem Universal nemudoma sklenila obetavno pogodbo: v zameno za 100 milijonov dolarjev bo pet različnih režiserjev srednje mehiške generacije posnelo vsak svoj film. Rudo y cursi je prvi iz "svežnja".

Ne bodo reciklirali starih uspešnic
O vsebini filma ni znanega skoraj nič, ne bo pa šlo bojda za nič, kar bi bilo podobno žgečkljivemu mladinskemu "road-filmu" Jaz pa tebi mamo - pa čeprav se bo tudi Rudo y cursi dogajal na mehiški obali. Osrednja tema bo tokrat tekmovanje med bratoma, šušlja pa se tudi, da lahko pričakujemo tudi presenečenje v zvezi z glasbeno podlago (najverjetneje to, da bo kako pesem odpel kar Bernal).

Vsi vpleteni pri filmu se strinjajo, da jim prijateljske vezi pri ustvarjalnem sodelovanju zelo prav pridejo: "Ta družina je zdaj opremljena še s telepatsko komunikacijo. Prav zanimivo," razmišlja García Bernal. Snemanje se je začelo pred tremi tedni v obalnem mestu Cihuatlan, le lučaj stran od plantaže banan, ki jo ima v lasti družina Cuarón.